Umjetna, potpomognuta oplodnja – što je i kako se izvodi

Ljepota i zdravlje

Umjetna, potpomognuta oplodnja - što je i kako se izvodi

Što je umjetna, potpomognuta oplodnja

Parovi koji pokušavaju dobiti dijete često se pitaju kolika je vjerojatnost da će proces same oplodnje uspjeti. Prema istraživanjima, prosjek izgleda da u prvom mjesecu mogućnost trudnoće je od 15 do 25%, unutar prva 3 mjeseca 40%, unutar 6 mjeseci 70%, dok je najveća vjerojatnost da do prve trudnoće se dolazi unutar godinu dana, 85%.

Nezaštićen spolni odnos je neophodan kako bi došlo do trudnoće, ako se ona ne ostvari u roku od godinu dana tada je preporučljivo posjetiti liječnika koji će par uputiti na određene pretrage na kojima će ustanoviti razlog zašto ne dolazi do trudnoće. Umjetna, potpomognuta oplodnja je postupak liječenja neplodnosti, točnije, postupak oplodnje jajne stanice s medicinske strane kako bi se razvila trudnoća koja se ne može ostvariti putem spolnog odnosa.

Kako izgleda umjetna, potpomognuta oplodnja? Najjednostavnije opisano, postupak umjetne oplodnje ili medicinski potpomognute oplodnje se odvija tako da liječnik unosi, stavlja spermije unutar ženine maternice. Najpoznatija i najčešća metoda je Intrauterina inseminacija, odnosno direktno unašanje spermija direktno u maternicu. Ovakvim pristupom se spermijima skraćuje put do jajne stanice i uklanjaju se bilo kakve prepreke na putu do oplodnje.

Umjetna, potpomognuta oplodnja, uzroci neplodnosti i vrste oplodnje

Glavni razlog zašto se mnogi parovi odluče na umjetnu oplodnju je neplodnosti. Neplodnost se s medicinske strane definira kada dolazi do izostanka trudnoće nakonjmaksimalno jedne godine nezaštićenog spolnog odnosa određenog para. Neplodnost se utvrđuje raznim pretragama kod muškaraca i žena, prema istraživanjima 10 do 12% parova je neplodno i njima je potrebna umjetna, potpomognuta oplodnja kao bi začeli dijete.

Glavni uzrok neplodnosti je najčešće životna dob, danas se parovi sve kasnije odlučuju za dijete a sama plodnost se smanjuje kako dolazi do starenja. Starenjem kod žena dolazi do opadanja kvalitete jajnih stanica, a kod muškaraca dolazi do opadanja kvalitete spermija. Ženama u prosjeku plodnost opada od 32 godine a najjača je kod 38. godine života, a kod muškaraca nakon 40 godina života. Debljina je također veliki vanjski čimbenik koji utječe na plodnost.

Ostali česti uzroci neplodnosti su: Anovulacije, oštećenje jajovoda, endometrioza, cervikalni faktor, nenormalnosti maternice kod žena, muški uzrok neplodnosti poput infertilnosti i subfertilnosti. Kako bi do oplodnje ipak došlo, danas razlikujemo razne tehnike medicinski potpomognute oplodnje. Umjetna, potpomognuta oplodnja je proces u kojemu se ostvaruje trudnoća na medicinski način.

Današnje tehnike ili vrste potpomognute oplodnje su: Inseminacija spermija, izvantjelesna oplodnja, intracitoplazmatska mikroinjekcija spermija, i prijenos gameta ili zigota u jajovod žene. Inseminacija spermija se vrši u maternicu ili jajovod pomoću spermija partnera, primjenjuje se kod blažih oblika neplodnosti uz preduvjet da su ženini jajovodi zdravi i da postoji ovulacija.

Izvantjelesna oplodnja je metoda gdje se punktiraju jajnici kod žene kako bi se potaknule nove jajne stanice. One se laboratorijskim procesom spajaju sa sjemenom partnera i ako dođe do oplodnje zametci se vraćaju u maternicu nakon 3 do 5 dana. Intracitoplazmatsko injiciranje spermija je postupak jednak prethodnome, razlika je jedino u tome što se u laboratoriju spermiji injiciraju u jajnu stanicu. Navedena tehnika se koristi kada je u pitanju teški oblik neplodnosti kod muškaraca.

GIFT, ZIFT metode su jednake izvantjelesnoj oplodnji, no zametak se vraća ranije u fazama svojeg razvoja. U svijetu su također poznate metode: Inseminacija spermijem donora, i surogat majčinstvo. Navedene metode za sada i dalje nisu zastupljene u Republici Hrvatskoj i kao takve su zas ada i dalje zabranjene. Popularnost surogat majčinstva raste diljem svijeta, tako da mnogi parovi koji žele dijete se nadaju kako će ono uskoro biti dostupna opcija i u Hrvatskoj.

Koliko je umjetna, potpomognuta oplodnja uspješna

U većini slučajeva sama umjetna, potpomognuta oplodnja je uspješna oko 9% kod žena do 40. godine, i nešto manje oko 5% nakon 40. godine. Odabir metode umjetne oplodnje ovisi o samoj dobi para, rezultatima nalaza, povijesti bolesti i prethodnim postupcima. Danas prema zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji na nju imaju pravo parovi o dokazanoj izvanbračnoj zajednici i parovi u braku koji su poslovno sposobni i do ženine 42. godine života.

Država pomaže financirati 4 pokušaja intrauterine inseminacije, te 6 pokušaja izvantjelesna oplodne od kojih je propisano da oba moraju biti u prirodnom ciklusu. Umjetna, potpomognuta oplodnja se može obaviti u privatnim klinikama gdje se bave humanom reprodukcijom, cijene moraju biti vidljive u njihovim cjenicima. Za navedenu oplodnju bitno je pripremiti se fizički i psihički po uputama liječnika.

Pravilna prehrana i umjerene tjelovježba čini određeni balans u organizmu koji pomaže ženi i muškarcu kako se bolje pripremiti za proces umjetne oplodnje. Preporučuje se i akupunktura koja poboljšava prokrvljenost kod oba partnera. Da li medicinski potpomognuta oplodnja sa sobom nosi rizike? Rizici navedene oplodnje su različiti, može doći do: Hiperstimulacije jajnika, ozljeda pri punkciji jajnih stanica, infekcija, alergijskih reakcija, izvanmaternične trudnoće.

Sami proces medicinski potpomognute oplodnje bi se trebala uvijek odvijati uz ginekologa koji je specijalist za humane reprodukcije, embriologa koji je zadužen za pripremu i medicinsko osoblje koje pomaže. Prije samog procesa razmatranja umjetne oplodnje bitno je proći razgovor s liječnikom i ginekologom i obaviti razne testove koji će pokazati koji je način umjetne oplodnje najbolji za sami par.

Tagovi: