Što je Endometrioza – simptomi i liječenje

Što je Endometrioza - simptomi i liječenje

Endometrioza pojačava menstrualne boli i uzrokuje obilnija krvarenja

Endometrijsko tkivo normalno oblaže maternicu, no, ponekada to tkivo "odluta" u jajnike, jajovode, debelo ili tanko crijevo i zdjelicu, tako da na neki način urasta u okolna tkiva ili ih oblaže kao i maternicu i tada nastaju problemi. Obično nema nekih jasnih simptoma, osim u menstrualnoj fazi, tada endometrioza pojačava menstrualne boli i uzrokuje obilnija krvarenja, otekline, a može biti i uzrok neplodnosti, s vremenom se stanje pogoršava. Endometrijsko tkivo zalijepljeno za jajnike stvara endometriome, ciste na jajnicima.

Jake menstrualne boli ne uzrukojuje samo endometrioza, a ni obilna krvarenja, ako su prisutne otekline u području zdjelice, ako ste umorni, imate mučninu, ako su vam spolni odnosi bolni, ne ostajete u drugom stanju iako želite začeće, može se posumnjati na ovu pojavu, pa je ipak potrebno utvrditi pravo stanje. Endometrijsko tkivo ma gdje se raširilo se ponaša kao i u maternici, krvne žilice pucaju i zato su menstrualna krvarenja obilnija i intenzivnija.

Zašto se endometrijsko tkivo šeta i zašto nastaje endometrioza nije poznato

Većina žena ni ne otkrije ovaj problem, a ako zbog obilnih krvarenja potraži pomoć kod svog ginekologa, prije ili kasnije će se doći do prave dijagnoze. Zašto se endometrijsko tkivo šeta i zašto nastaje endometrioza nije poznato, a zašto se to stanje najčešće ne liječi objašnjava upravo to što se to preseljeno tkivo gdje god se naselilo pod utjecajem hormona ponaša kao da je u maternici i višak krvi isteče iz ženinog tijela sa redovnom menstruacijom.

Žene koje muči endometrioza često imaju skraćeni menstrualni ciklus, kraći od 27 dana, znaju krvariti i dva puta tijekom jednog ciklusa, trebaju tablete protiv bolova tijekom krvarenja stalno, mogu se debljati bez razloga, imaju oslabljen imunitet, vjerojatno su prvu mjesečnicu dobile vrlo rano, oko 11 - te godine. Milijuni žena na svijetu se svakim mjesec nevjerojatno muče uglavnom si pomažući tabletama protiv bolova, ponekada dobiju hormonsku terapiju da se spriječi ekstremno lučenje estrogena, ali pravog lijeka nema.

Endometrioza se raznosi krvlju, a ponekad je operacija neizbježna

Endometrijske stanice putuju krvlju i tako odlutaju na krivo mjesto. Ponekad žene imaju osjećaj da im nešto s bubrezima nije u redu ili da imaju upalu mjehura ili urinarnih puteva. Endometrioza se raznosi krvlju, a ponekad je operacija neizbježna, ponekada je ona djelomična, a ako su jako zahvaćeni jajnici, jajovodi i okolna tkiva izvodi se potpuna histerektomija, što znači da se odstranjuju maternica i oba jajnika, no to se ipak radi ženama koje su već rađale češće, nego onima koje još nisu rodile.

Djelomična endometrioza se izvodi u blažim slučajevima i dalje se osoba pomaže lijekovima protiv bolova i lijekovima koji suzbija rast i širenje novog endometrijskog tkiva. Kod vrlo mladih žena se laparoskopski odstranjuje što veći dio "raseljenog" endometrijskog tkiva, s tim da se ženi svakako nastoji sačuvati sposobnost rađanja. Hormonska terapija može usporiti razvoj novih endometrijskih tvorbi na krivom mjestu, kao i pratećih priraslica, a i menstrualne tegobe se smanjuju.


Tagovi: