Ulje crnog kima nuspojave

Ulje crnog kima nuspojave

Ulje crnog kima nuspojave i porijeklo

Ulje crnog kima se dobiva od jednogodišnje biljke koja je zeljasta biljka iz porodice žabnjaka i naziva se Nigella sativa, što iz latinskog naziva prevedno znači crna kultivirana. Ova se biljka koristi u narodnim medicinama više od dvije tisuće godina za liječenja bronhitisa, astmi, zubobolja, gastrointestinalnih poremećaja, glavobolja, upalnih procesa, crijevnih parazita, problema s kožom, problema s mjesečnicom. Ova se biljka smatrala oduvijek lijekom za sve bolesti. No znanost se tek zadnjih pola stoljeća posvetila istraživanju djelovanja ove biljke i kakve ima ulje crnog kima nuspojave.

Kao i svaki prirodni preparat ili umjetno proizveden lijek i postoje i za ulje crnog kima nuspojave koje se pojačavaju sa pojačanom upotrebom ovog prirodnog lijeka. Kada se neko određeno vrijeme troši ulje crnog kima potrebno je napraviti pauzu jer je njegovo djelovanje vrlo jako. Ova biljka ima antioksidativno, antimikrobno, antiasmatsko, antidijabetičko, protuupalno djelovanje te snažno utječe na imunitet. No, dugoročno uzimanje ovog ulja u svrhu liječenja može prouzročiti određene nuspojave, te je najbolje konzumirati ulje najviše tri mjeseca nakon čega treba uzeti pauzu.

Ulje crnog kima nuspojave koje su klasične

Konzumacija kada se koristi ulje crnog kima je najbolja sat vremena prije jela s obzirom da ulje ima gorak okus i može teško sjesti na želudac. Uzimanje na pun želudac nakon obroka ulje crnog kima nuspojave može iskazati u obliku mučnina i bolova u želucu. Iako je korištenje ulja crnog kima sigurno za veliku većinu ljudi znanost je dokazala da može imati negativne posljedice za osobe koje imaju poremećaje i bolesti bubrega.

Također se ne preporučuje uzimanje ulja crnog kima trudnicama i dojiljama jer nije dokazano da ovaj prirodni preparat djeluje povoljno na nerođeno dijete ili dojeno dijete. Iako neka znanstvena istraživanja ukazuju da je u trudnoći ukoliko postoji opasnost od kontrakcija dobro uzimati tri žličice ulja kako bi se spriječile ili usporile kontrakcije.

Ulje crnog kima nuspojave može imati u obliku mučnina, zatvora, želučanih smetnji, povraćanja, pa prije konzumacije ovog biljnog pripravka bi bilo dobro posavjetovati se sa svojim liječnikom koji je upućen u vaše zdravstveno stanje. Vaš liječnik zna koje terapije pijete, od kojih bolesti bolujete, te kakvo vam je stanje organizma i koje bolesti imate.

Ulje crnog kima nuspojave na koži

Ulje crnog kima nuspojave kada se koristi za vanjsku upotrebu na koži također se mogu pojaviti. Upotreba ulja crnog kima moguća je na koži koja je inficirana jer ulje crnog kima djeluje protuupalno te može pomoći u liječenju infekcija rana i pomoći kod zacjeljivanja rana.

No, kao i u svemu ne treba pretjerivati jer ulje crnog kima ima vrlo jako djelovanje te prejake doze mogu izazvati na koži osip, crvenilo, svrbež. Ulje crnog kima nuspojave kada se pojave na koži koja se uljem tretira treba prekinuti korištenje ulja i obratiti se liječniku koji će možda propisati i antibiotik ukoliko je infekcija jaka i počela se širiti na okolno područje.

Kada se primjenjuje na kožu moguće su i pojave alergijske reakcije kao i kod oralne upotrebe ulja crnog kima, pa ukoliko vam se javljaju znakovi alergije odmah prekinite upotrebu i hitno se javite liječniku, te ponesite sa sobom bočicu ulja kako bi liječnici znali reagirati na to što ste trošili.


Tagovi: