Ugriz psa – kako postupiti u tom trenutku

Ljepota i zdravlje

Ugriz psa - kako postupiti u tom trenutku

Ugriz psa

Iako se smatraju najboljim čovjekovim prijateljima, ugriz psa neugodno je iskustvo i može biti veoma opasno, kako zbog ozljeda koje mogu nastati tako i zbog naknadnih zdravstvenih komplikacija. U zadnje vrijeme mogu se primijetiti određeni trendovi na ulicama vezani za ponašanje i navike vlasnika pasa. S jedne strane velika se briga vodi o psećem izmetu koji se skuplja i baca u za to predviđene kante, dok je u zadnje vrijeme gotovo nemoguće vidjeti brnjicu na psu.

Naravno, manji psi ne predstavljaju preveliki problem, barem ugrizom ne mogu izazvati značajnije ozljede, međutim veći psi, a posebno određene pasmine većini prolaznika i pješaka izazivaju realan strah kada se susreću sa psima koje ne poznaju. Tim više čudi izostanak brnjica kod velikih pasmina, koje predstavljaju i realnu opasnost od ugriza za druge ljude. Ako veće pse ne vodimo na siguran način, ugriz psa posebno je opasan za malu djecu jer im mogu izazvati i po život opasne ozljede.

Ugriz psa-kako postupiti

Bez obzira ako vam je pas ljubimac, zbog nepredvidive naravi sa životinjama uvijek treba biti oprezan. Nerijetko se ugriz psa može dogoditi od strane ljubimaca. Rane koje nastaju od ugriza mogu biti lakše naravi ili površinske, a mogu biti i dubinske koje izazivaju obilnija krvarenja, te zahtijevaju šivanje rane. Međutim, bez obzira na karakter rane nastale od ugriza psa, prva reakcija i postupak moraju biti jednaki u oba slučaja. Prvenstveno, ranu treba očistiti od sline i nečistoća blagim mlazom vode, usput koristeći blagi sapun.

Po mogućnosti, na ranu treba staviti antiseptik kako bi se dezinficirala, te ju prekriti gazom i pokušati zaustaviti krvarenje. Nakon što se rana obradi na ovaj način, treba što prije otići kod liječnika na daljnju obradu. Liječnik će ustanoviti težinu rane i potrebu za šivanjem, očistiti ranu i cijepiti vas protiv tetanusa. Ugriz psa može izazvati daljnje infekcije, koje se sprečavaju korištenjem antibiotika a nakon liječnika poželjno je i vrlo vjerojatno će vam doktor napisati uputnicu za epidemiološku službu.

Ugriz psa i kako prepoznati bjesnoću

Ugriz psa posebno je opasan ako je pas zaražen bjesnoćom. Bjesnoća je zarazna bolest koja se javlja kod životinja, a uzrok bolesti je virus. Virus se sa psa na čovjeka prenosi ugrizom, a bolest je pogubna po svakog čovjeka koji sa liječenjem ne krene na vrijeme. Siva tvar u mozgu meta je napada virusa, a simptomi se razvijaju od 10 do 90 dana.

Neki od simptoma bjesnoće su svrbež na mjestu ugriza psa, slabost, umor, glavobolja, povećano lučenje sline, povećana tjelesna temperatura pa čak i strah od vode. Ako se sumnja ili zna da je pas bijesan potrebno je pristupiti cijepljenju, kao i terapiji imunoglobulinima. Ugriz psa neugodan je događaj i svakako ga treba izbjegavati. Vlasnici pasa, posebno velikih i agresivnijih pasmina, trebaju uvijek koristiti povodac i brnjicu kako bi se izbjegle neugodne posljedice ugriza. Također, izbjegavajte prilaženje psima koji vas ne poznaju jer vas mogu ugristi i iz straha. U svakom slučaju zadržite oprez bez obzira da li se radi o vašem ljubimcu ili psu lutalici.

Tagovi: