Detonic - zaboravite na probleme s mokrenjem

Rješava proble s mokraćnim mjehurom, bez obzira na njihov uzrok

 • Broj 1 među preporukama urologa za 2019. godinu
 • Ublažava nelagodu i bol u predjelu trbuha
 • Donosi potpuno olakšanje prilikom posjete toaleta
 • Štiti od relapsa duže od godinu dana
 • Djeluje protiv bolesti genitourinarnog sustava
 • Pozitivno utječe na rad bubrega

 

Učestalo mokrenje kod dijece – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Učestalo mokrenje kod dijece - uzrok, simptomi, liječenje

Učestalo mokrenje kod dijece – kako ga primijetiti

Učestalo mokrenje kod dijece u bilo koje doba dana i noći može izazvati velike brige kod roditelja, posebice ako se radi o njihovom prvom djetetu, a s ovakvim simptomima nisu bili prije upoznati. Ova zdravstvena pojava poprilično je učestala, a najviše se javlja kod djece koja imaju između tri i četrnaest godina. Ako vaše dijete učestalo mokri do čak četrdeset puta kroz dan bez da se može primijetiti da je udio mokraće značajno povišen, sindrom koji ga muči poznat je pod imenom polakisurija. S druge strane, ako dolazi do učestalog mokrenja i to sa primjetno većim volumenom mokraće kroz dan, radi se o poliuriji. Učestalo mokrenje kod dijece može biti indikacija nekih većih problema kao što su infekcija mokraćnog mjehura, opstrukcija u mjehuru, ozljeda leđa ili genitalnog područja no nekad uzrok nije moguće ustvrditi. Ova situacija ne mora biti ni bolna niti problematična za vaše dijete jer se dugoročno riješi sama od sebe. Ipak, uvijek je bolje sve provjeriti sa liječnikom.

Učestalo mokrenje kod dijece – koji su simptomi

Učestalo mokrenje kod dijece koje je iznad očekivane dnevne količine se može poprilično lako zamijetiti. Glavni simptomi na koje možete računati su mokrenje četiri do pet puta u satu bez da vaše dijete pije velike količine tekućina, mokrenje tijekom noći koje povremeno može biti i usred sna, mokrenje koje nije praćeno sa osjećajem boli, mokrenje sa jako malom količinom urina. Djeca sama od sebe najčešće neće priznati da imaju ikakav problem sa mokrenjem, posebice ako su još premali da bi se mogli izraziti. Zato je na vama da pratite u kakvom je stanju vaše dijete i da ga odvedete liječniku ako sumnjate na ikakve probleme. Ipak, nema razloga za ikakvu paniku jer učestalo mokrenje kod dijece se može izrazito lako tretirati te najčešće ne predstavlja nikakav veći problem. Kada odvedete dijete doktoru, analiza situacije i zdravstvenog stanja može se napraviti na brz i bezbolan način, a sami tretmani su jednostavni.

Učestalo mokrenje kod dijece – kako se tretira

Kao što smo spomenuli, učestalo mokrenje kod dijece može se podijeliti na polakisuriju i poliuriju. Ako se radi o polakisuriji, u pozadini tegoba je najčešće infekcija koja je zahvatila područje oko bubrega ili mjehura. Infekcije takvog tipa danas se lako rješavaju. Liječnik će vam jednostavno prepisati antibiotik za dijete. Kod uzimanja bilo kojeg antibiotika, bitno je da se popije do kraja kako bi bio efikasan. Na taj način se eliminira bakterija koja je inicijalno stvarala problem i smanjuje se šansa da se ista infekcija opet kasnije ponovi. S druge strane, ako se ustvrdi da vaše dijete muči poliurija to može biti indikacija početka dijabetesa. Koji god bio uzrok, liječnik lako dolazi do potrebnih podataka uz nalaz urina i krvi koji se šalju na laboratorijsku analizu. Koji god tretman da vam liječnik preporuči za učestalo mokrenje kod dijece, uvijek je dobra ideja dati djetetu da pije više vode kako bi se mjehur lakše ispraznio od svega što ga nadražuje.

Tagovi:

Detonic - zaboravite na probleme s mokrenjem

Rješava proble s mokraćnim mjehurom, bez obzira na njihov uzrok

 • Broj 1 među preporukama urologa za 2019. godinu
 • Ublažava nelagodu i bol u predjelu trbuha
 • Donosi potpuno olakšanje prilikom posjete toaleta
 • Štiti od relapsa duže od godinu dana
 • Djeluje protiv bolesti genitourinarnog sustava
 • Pozitivno utječe na rad bubrega