Reakcija na ubod stršljena – što napraviti

Ljepota i zdravlje

Reakcija na ubod stršljena - što napraviti

Kako će te znati da imate ubod stršljena

Ubod stršljena je u odnosu na osu blaži jer sadrži otrov koji je manje toksičan. Ukoliko reakcija na ubod stršljena nije alergijska, osjetit ćete bol na mjestu uboda, oteklinu i svrab što može proći kroz sat vremena, ali i trajati do 24 sata. Na mjestu uboda stršljena pojavit će se ispupčena crvena oteklina te ćete osjetiti toplinu i malo jaču bol, moguće je da može doći do manjeg krvarenja i osjećaj svraba koji biste trebali ignorirati jer ukoliko se svrbite otrov će se proširiti.

Kao još jedan znak da vas je ubo stršljen moguća je pojava nelagodnog osipa. Ubod bilo kojeg insekta nije nimalo ugodan, no možete se potruditi da ih izbjegnete. Izbjegavajte koristiti parfeme i mirise koji imaju aromu cvijeća koji bi mogli privući insekte na vaše lice, kosu ili kožu, te nemojte nositi odjeću jarkih boja koja bi ih mogla privući, te svakako koristite sprej protiv insekata ukoliko se nalazite negdje u prirodi ili znate da postoji neko gnijezdo insekata.

Nadalje, ako želite izbjeći ubode koji su najčešći, a to su stopala nemojte hodati bosi po travi ili drugdje gdje bi insekt mogao sletjeti da se odmori. Najvažnije ako vidite insekta za kojeg mislite da bi mogao biti stršljen, nemojte ga tjerati niti krenuti prema njemu pogotovo ne naglim pokretima, već se smirite i polako udaljite od njega.

Reakcija na ubod stršljena i kako liječiti ubod

Uglavnom, ukoliko se ne pojavi alergijska reakcija na ubod stršljena, mjesto uboda možete liječiti i sami kod kuće jer nije potrebna medicinska pomoć. Na mjestu uboda se u većini slučajeva javlja blaga oteklina i crvenilo, moguć je osip i gotovo uvijek svrab. Ako nemate alergijsku reakciju tipa gušenje, ubrzani rad srca i slično, mjesto uboda trebate nježno njegovati i pregledati da nije u rani ostao žalac. Ukoliko je ostao žalac nikako ga nemojte vaditi pincetom jer ćete tako istisnuti otrov koji se nalazi u žalcu nego ga nježnim vodoravnim pokretima ili nožem sa strane pokušajte otkloniti.

Ranu je potrebno dezinficirati ili sprejem ili vodom i sapunom, nakon toga staviti hladan oblog ili kockice leda kako bi oteklina splasnula. Oblog od leda nemojte držati duže od desetak minuta kako bi izbjegli ozebline. Nakon sat vremena hladnih obloga crvena oteklina bi trebala splasnuti i bol bi se trebala smanjiti.

Ukoliko je ubod stršljena na ruci ili nozi, potrebno je dignuti taj dio tijela u zrak u odnosu na tijelo povišeno kako bi spriječili daljnje oticanje. U ljekarni možete nabaviti kremu za mazanje ako crvena oteklina ne prolazi uz savjet liječnika ili ljekarnika.

Što učiniti ako imate ozbiljniju reakciju na ubod stršljena

Reakcija na ubod stršljena je u velikoj većini slučajeva blaga, no ta reakcija može biti i alergijska te izazvati ozbiljne posljedice uboda. Prilikom uboda, stršljen ispušta otrov koji kod nekih ljudi može izazvati alergijsku reakciju čak ako i inače nemaju alergija. Ukoliko se ubod stršljena nalazi oko usta ili u ustima, grlu ili nosu velika je vjerojatnost da ćete dobiti težu reakciju jer se radi o vrlo osjetljivim područjima, te može doći do oticanja i gušenja.

Ozbiljni simptomi na ubode stršljena koji zahtijevaju medicinsku pomoć se mogu pojaviti u obliku kašljanja i škakljanja u grlu, moguće poteškoće u disanju, povraćanje ili mučnine. također se mogu manifestirati i znojenje, osipi na više mjesta na tijelu ili osipi koji pokrivaju velika područja tijela. Medicinska pomoć će vam biti potrebna ako osjetite stezanje u prsima, onesvijestite se ili osjetite vrtoglavicu. U takvim je slučajevima potrebno hitno potražiti medicinsku pomoć jer je svaka minuta dragocjena.

Ako znate da biste mogli imati ili ste već imali alergijsku reakciju na ubode stršljena ili nekog sličnog insekta uvijek uz sebe imajte potreban lijek propisan od vašeg liječnika, te ako boravite vani nosite duge rukave i nogavice da se što bolje zaštitite.

Tagovi: