U restoranu prvi put poslužena riba iz 3D printera. Ispekli i pojeli ribu iz laboratorija

U restoranu prvi put poslužena riba iz 3D printera. Ispekli i pojeli ribu iz laboratorija
Tim znanstvenika iz laboratorija za morsku biotehnologiju postigao je nevjerojatan uspjeh u stvaranju ribljih filea koji su gotovo identični onima koje nalazimo u prirodi. Proces je započeo uzimanjem malog uzorka stanica od odrasle ribe, koji su zatim uzgajani u laboratorijskom okruženju.Riblji file u obliku pločice omiljeni je jelovnik u mnogim restoranima, a od sada se sprema na jedinstven način - uz pomoć 3D printera. Prema članku koji su objavili vodeći svijetski mediji, inovativna tehnologija 3D ispisa sada je uvedena u pripremu ribljeg mesa na Bliskom istoku.Restoran u Abu Dhabiju postao je prvi u regiji koji koristi ovu tehnologiju za stvaranje pločica od ribljeg mesa. Umjesto tradicionalnih metoda pripreme, kao što je paniranje i prženje, 3D printer stvara oblik ribljeg mesa pomoću slojeva riblje smjese koja je prilagođena za stvaranje strukture i teksture slične pravoj ribi.Jedinstvena tehnologija 3D ispisa korištena je kako bi se stvorila struktura ribljeg fileta. Koristeći precizne informacije o staničnom uzorku, 3D printer je "ispisao" slojeve stanica, koji su se postupno razvijali u cjelovit filet ribe. Nakon što je filet dosegao željenu veličinu, izvađen je iz laboratorijskog spremnika i obrađen za konzumaciju.Ovaj inovativni pristup ima nekoliko prednosti. Prvo, omogućuje konzumiranje ribljih proizvoda bez eksploatacije prirodnih ribljih populacija. Korištenje 3D ispisa za proizvodnju ribljih obroka može smanjiti pritisak na riblje rezerve i pomoći u očuvanju morskog ekosustava.Drugo, ova tehnologija omogućuje prilagodljivost u stvaranju različitih oblika i veličina ribljih obroka. Može se kreirati širok spektar stilova i okusa koji zadovoljavaju različite preferencije i prehrambene potrebe potrošača. Također, ova metoda omogućuje precizno doziranje hranjivih tvari i sastojaka, što može biti korisno u kontroli kvalitete hrane i prilagodbi prehrane.Treće, 3D ispis ribljih obroka može biti učinkovitiji i ekonomičniji proces. Smanjuje se potreba za radnom snagom i minimalizira se otpad hrane. Također, ovaj pristup može otvoriti vrata za istraživanje novih načina proizvodnje hrane, što može pomoći u suočavanju s izazovima globalne prehrambene sigurnosti.Iako se ovaj eksperimentalni pristup trenutno primjenjuje samo u odabranim restoranima, postoje velike mogućnosti za daljnji razvoj i širenje ove tehnologije. U budućnosti bismo mogli vidjeti 3D printere u restoranima širom svijeta, pružajući nam širok izbor inovativnih i održivih ribljih jela.Uz brzi tehnološki napredak, 3D ispis hrane postaje sve više stvarnost. Riblji file koji je stvoren na ovaj način otvara vrata novim načinima pripreme hrane. Iako ova tehnologija još uvijek nije spremna za masovnu proizvodnju, rezultati su iznimno obećavajući. Uz daljnji razvoj i usavršavanje, mogli bismo svjedočiti novoj eri proizvodnje hrane, koja uključuje održivi uzgoj morskih plodova u laboratorijima. Tagovi: