U čemu držati suhe smokve

U čemu držati suhe smokve

Suhe smokve poslastica za cijelu godinu

Smokve dozrijevaju krajem ljeta te su odlična poslastica ako ih jedete svježe ubrane, no možete ih i posušiti i jesti tokom zime, proljeća i do nove berbe. Smokve su izuzetno zdrave za probavni sustav, bogate mineralima i vitaminima, no sadrže u sebi 50 do 70% šećera. Smokve kao i druge vrste voća imaju svoje sorte a najpopularnije su smokve koje daju žućkasto zelene plodove, ljubičaste i tamno ljubičaste do crne plodove smokvi. Berba može biti od lipnja do listopada ovisno o sorti i podneblju gdje smokve rastu.

Da bi dobili suhe smokve plod prvo treba biti potpuno zreo jer tada plod ima u sebi najviše šećera. Osim šećera smokve sadrže fosfor, kalcij, bakar, magnezij, kalij, vitamin B, C, A i K. Također sadrže i fitokemikalije kao proantocijanidin, te sadrže i tekin koji djeluje kao antioksidans i snižava kolesterol u krvi.

Osim što smokva djeluje kao antioksidans, ona ima i antimikrobna svojstva, protuupalna, antifungalna, antikancerogena, hipoglikemična, hepatoprotektivna svojstva, a jednako djeluje kao svježe i kao suhe smokve.

Kako čuvati suhe smokve

Suhe smokve se mogu čuvati na nekoliko načina no svaki od ovih načina uključuje hladnije uvjete od barem 15 stupnjeva Celzijusa. Ukoliko imate smočnicu ili podrum gdje držite ostalu zimnicu i gdje je temperatura oko 15 stupnjeva suhe smokve ćete staviti u pamučnu vrećicu na hladno i suho mjesto. Ovako skladištene smokve možete držati cijelu zimu do kraja proljeća, te naravno ne zaboravite ih konzumirati tokom tog perioda jer će vam biti odličan izvor vitamina i minerala u zimskim mjesecima kada virusi najaktivniji.

Ukoliko nemate smočnicu ili podrum sa niskim temperaturama već živite u stanu smokve možete čuvati i u svom hladnjaku no u ovom slučaju ćete ih staviti u dvije plastićne vrećice te ih smjestiti na neku od donjih polica hladnjaka, te tako mogu izdržati i do šest mjeseci.

Smokve kada su suhe se mogu i zamrznuti, no pri tome trebate paziti da ih stavite u vrećicu iz koje ste istisnuli sav zrak ili u plastično posuđe koje ste dobro zatvorili. Ako smokve čuvate u zamrzivaču najbolje ih je vakumirati jer će onda izdržati dulje vrijeme.

Načini kako se dobivaju suhe smokve

Postoji nekoliko načina kako se dobivaju suhe smokve, odnosno nekoliko načina sušenja smokvi. Prvo što trebate znati da se smokve beru kada su potpuno zrele, te kada ih berete uzmite široku posudu i slažite tako da se međusobno ne dodiruju, također trebate ih brati suhe u jutarnjim satima i obavezno ih berite s peteljkom.

Starinski postupak sušenja smokvi je sušenje prirodnim putem na suncu od 4 do 7 dana na pamučnoj plahti ili rešetki najbolje od trstike. Smokve se tokom sušenja ne smiju međusobno dodirivati, te ih je potrebno pokriti sitnom mrežicom kako bi spriječili muhe da ostave svoja jajašca. Svaki dan ih je potrebno okrenuti tako da se tokom dana suše s obje strane. Tokom noći smokve ne ostavljajte vani da ne bi postale vlažne jer onda se neće osušiti, već mogu istruliti zbog vlage. Ako je neka od smokvi istrulila ili se na njoj pojavila plijesan bacite je jer više nije za upotrebu. Nakon što se osuše potopite ih u vruću morsku vodu ili sami napravite slanu vodu s pola šalice morske soli u pet litara vode. Procijedite ih i sušite još jedna dan na suncu.

Drugi način kako da dobijete suhe smokve je sušenjem u pećnici, no ovako sušene smokve imaju manje šećera u sebi koji je konzervans pa kod skladištenja ovako sušenih smokvi treba dodati lovorov list. Smokve sušene u pećnici ćete trebati brzo konzumirati jer one kraće traju.


Tagovi: