Tumori jajnika – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Tumori jajnika - uzrok, simptomi, liječenje

Tumori jajnika mogu biti dobroćudni i zloćudni

Jajnici su ženski spolni organi čija je glavna funkcija proizvodnja ženskih spolnih hormona te razvoj i otpuštanje jajne stanice tijekom menstruacijskog ciklusa. Žene imaju 2 jajnika smještena sa svake strane maternice po jedan. Na žalost žene mogu oboljeti od nekih tumora na jajnicima. Dobroćudni tumori jajnika većinom su asimptomatski, najčešće su to funkcionalne ciste koje obično prolaze spontano tijekom nekoliko dana ili tjedana i ne zahtijevaju daljnju liječničku obradu. Funkcionalne ciste mogu biti ciste koje nastaju iz Grafovog folikula ili ciste žutog tijela, tzv. luteinske ciste.

Tumori jajnika koji su dobroćudni obično sporo rastu i rijetko podliježu zloćudnoj promjeni. Ponekad dobroćudni tumori uzrokuju poremećaje menstruacijskog ciklusa. Ako postoji sumnja na karcinom jajnika rade se tumorski markeri, liječnici donose odluke o načinu liječenja, eventualnoj potrebi za operacijom itd. Kod nekih žena rizični faktor za nastanak tumora jajnika mogu biti ranije dobivanje prve menstruacije, kasnije nastupanje menopauze, pušenje, pretilost, nedostatak fizičke aktivnosti, obiteljska povijest obolijevanja od tumora, starija životna dob. Također se smatra da u određenoj mjeri rizik je povećan kod žena koje su neplodne ili nisu rađale.

Karcinom jajnika odnosno rak jajnika često se kasno dijagnosticira zbog nedostatka simptoma u ranijim fazama bolesti, od izuzetne je važnosti rano dijagnosticiranje raka jajnika za dobru prognozu i liječenje. Smatra se da je rizik za obolijevanje od raka jajnika manji kod žena koje su rađale, dojile, kod kojih je ranije nastupila menopauza, kod kojih su kirurški odstranjeni jajnici, jajovodi, kojima su kirurški podvezani jajovodi, koje su koristile ili koriste oralne hormonske kontraceptive.

Tumori jajnika – simptomi

U većini slučajeva tumori jajnika su asimptomatski, ne postoje neki prepoznatljivi simptomi karakteristični samo za tumore jajnika ili karcinome jajnika, a što može biti vrlo opasno zbog težeg otkrivanja nastanka tumora, a naročito karcinoma jajnika. Kod nekih žena ciste i tumori jajnika uzrokuju poremećaje menstruacijskog ciklusa. Zbog izostanka menstruacije liječnici mogu tražiti da se učini test na trudnoću kako bi se isključila mogućnost da se radi o izvanmaterničnoj trudnoći. Ponekad ciste koje krvare mogu izazvati bolove u abdomenu.

Mogu se javiti neki od općih simptoma koji ukazuju na to da žena možda ima karcinom jajnika kao što su npr. izražajna napuhnutost trbuha, povećani trbuh, pritisak u donjem dijelu trbuha odnosno zdjelici, bolovi u trbuhu i donjem dijelu leđa, gubitak energije, često mokrenje, poremećaji pražnjenja stolice (proljev, zatvor, krv u stolici), gubitak apetita, gubitak tjelesne težine, mučnina, žgaravica. Menstrualni ciklusi su nepravilni, a menstruacije mogu biti bolne, dok kod žena u poslijemenopauzi mogu se javiti krvarenja.

Dijagnoza i kako se liječe tumori jajnika

Za određivanje i dijagnozu bolesti tumora jajnika, važna je obiteljska povijest bolesti. Liječnik specijalist – ginekolog, kojemu je potrebno što prije se javiti ako žena ima simptome koji jesu takvi da upućuju na tumore jajnika, napraviti će pri ginekološkom pregledu vaginalni pregled, odrediti će eventualno povećanje jajnika ili postojanje tumorske mase te njen odnos prema okolnim organima. Osim vaginalnog ultrazvuka liječnik ginekolog učiniti će i color doppler radi preciznije dijagnostike. Koriste se i tumorski biljezi, MR ili CT, a u najneizvjesnijim situacijama potrebno je otvoriti trbušnu šupljinu te uzeti uzorak tkiva za analizu.

Ponekad ciste na jajnicima odnosno tumori jajnika nestanu spontano, a serijskim ultrazvukom prati se njihovo nestajanje. Ukoliko ciste spontano ne nestanu mogu se odstraniti ovarijskom cistektomijom, laparoskopijom ili laparotomijom, u određenim slučajevima liječnik će odrediti odstranjenje jajnika koje se poduzima zbog fibroma, cistadenoma, cističnih teratoma većih od 10 cm, te cista koje se ne mogu kirurški odvojiti od jajnika. U slučaju karcinoma jajnika liječnik će odrediti kombinaciju kirurškog zahvata (prilikom kojeg se uklanjaju oba jajnika, jajovod i maternica te obližnji limfni čvorovi i nabor masnog tkiva u trbuhu) i kemoterapije kako bi se uništile preostale stanice raka. Ako su tumori jajnika ili rak jajnika dijagnosticiran u ranoj fazi moguće su manje opsežne operacije, tada je moguće da je potrebno odstraniti samo jedan jajnik i njegov jajovod.

Posebno je to važno kod žena kojima je važno očuvati im reproduktivnu funkciju. Liječenje karcinoma jajnika često je za bolesnicu i fizički i psihički vrlo iscrpljujuće. Izuzetno je važna prevencija odnosno pretrage za rano otkrivanje raka, važno je da žene idu redovito na ginekološke preglede. U prevenciji raka jajnika bilo bi dobro posvetiti pažnju zdravoj prehrani s naglaskom na biljnu prehranu. Također liječnici preporučuju što više kretati se i provoditi vrijeme na svježem zraku.

Tagovi: