Rak jajnika – uzrok, simptomi, liječenje

Rak jajnika – uzrok, simptomi, liječenje

Rak jajnika - koji je uzrok i kod koga se češće javlja?

Rak je problem modernog doba i zahvaća žene u raznim životnim dobima. Ipak, češći je kod žena koje nisu nikada rađale. Rak jajnika može se lako identificirati putem medicinskih pretraga ponajprije radi većeg volumena oboljelog jajnika. U takvim slučajevima potrebna je posebna medicinska njega, a često i kirurški zahvat kako bi se osiguralo zdravlje pacijentice.

Ne postoji definiran uzročnik raka jajnika, a postoje posebni napori i istraživanja da se dođe do tog odgovora. Trenutno se provodi više istraživanja, poglavito u zapadnom svijetu (ali i na Kubi) koja bi nam odgovorila na ova pitanja. Rak jajnika najbolje se tretira kod pacijentica na kojima se rano utvrdi problem. Tada je uspješno liječenje gotovo zagarantirano. Opasnost od razvijanja raka jajnika češća je kod žena koje već imaju slučajeve u obitelji. Vrijeme otkrivanja raka jajnika presudno je za rezultate liječenja. Simptomi uključuju: nadutost, gubitak tjelesne težine, nelagoda u području zdjelice i česta potreba za mokrenjem.

Rak jajnika: simptomi, stadiji, vrste

Osim navedenih simptoma, treba naglasiti da su kod raka jajnika česti nespecifični simptomi, a često i izostanak ikakvih simptoma. Osim toga, često se mogu zamijeniti simptomima raznih drugim benignih stanja stoga je otkrivanje ove bolesti ponekad komplicirano. Postoji više vrsta raka jajnika, a oni ovise o tome gdje se razvija karcinom.

Epitelni rak jajnika je najčešći i javlja se u preko 80% slučajeva, dok je stromalni rak rijedak, a radi se o dijelu jajnika gdje se proizvode i hormoni stoga je posve drukčiji od epitelnog. Postoji i tumor zametnih stanica, a on se javlja gotovo uvijek kod mlađih žena. Postoje tri stadija raka jajnika, a stadiji se određuju po tome koliko je napredovao karcinom u jajniku. Rak jajnika može biti veliki problem za ženu ili samo mala komplikacija, a to će ovisiti samo i isključivo o tome koliko rano je otkriven stoga još jednom ponavljamo da odlazite redovito na ginekološke preglede i izbjegnete ikakve komplikacije kod karcinoma.

Rak jajnika: dijagnostika i liječenje

Vaginalni pregled osnova je za dijagnosticiranje raka jajnika, a ginekolog na jednom rutinskom pregledu može odmah ustanoviti ima li pacijentica ikakvih promjena na jajnicima, poglavito kad se radi o veličini jajnika. Preciznije metode najčešće uključuju vaginalni ultrazvuk, a u konačnici se može koristiti i CT. Kod rutinskih ginekoloških pregleda uvijek se provjeravaju ženini jajnici. Rak jajnika se liječi u kombinaciji kirurškog puta i onog terapijskog. Kirurški zahvat obuhvaća odstranjenje jajnika, kao i okolnih limfnih čvorova te se nastoji odstraniti svo zahvaćeno tkivo.

Rano otkrivanje problema može spasiti jedan jajnik i jajovod te tako omogućiti pacijentici i dalje reprodukciju. Poslije kirurškog zahvata obavlja se kemoterapija kako bi se ubile preostale oboljele stanice i kako bi se spriječilo daljnje širenje karcinoma. Rak jajnika i model liječenja određuje ginekolog koji uzima u obzir ženinu dob, opće zdravstveno stanje, no najveću ulogu igrat će stadij karcinoma i kada je rak otkriven. Redovito posjećujte svog ginekologa.


Tagovi: