Trudnoća simptomi

Trudnoća simptomi

Trudnoća se može prepoznati i prije trudničkog testa

Teško je trudničke simptome svesti pod neki zajednički nazivnik ili ih svrstati u neki prepoznatljiv popis. Deset žena će opisati svoje prve trudničke simptome na deset različitih načina, što je posve normalno, jer individualni senzibilitet i osjetljivost na promjene su kod svake žene drugačije. Pa ipak, trudnoća se može prepoznati i prije trudničkog testa i prve provjere kod ginekologa. Ima žena koje tvrde da su točno osjetile trenutak začeća, što nije često, ali nije ni nemoguće.

Već i rana trudnoća može izazivati izostanak menstruacije, umor, osjetljive i bolne dojke, rane mučnine, problem s okusima (metalni okus u ustima), oštre bolove u trbuhu, nalik onima kod PMS-a. Ako bradavice na dojkama postaju sve osjetljivije, mučnine redovite, bijeli sluzni iscjedak sve obilniji, imate stalno lagano povišenu temperaturu (mjeri se bazalna temperatura), počinjete učestalo mokriti, imate probavne tegobe poput nadutostti, zatvora i vjetrova, postajete iznimno osjetljivi na mirise, imate vrtoglavice, dobivate akne, prištiće, lišajeve ili neke druge promjene na koži, kupite test na trudnoću i idite ginekologu.

Trudnoća nije bolest ali jest posebno stanje

U narodu se trudnoću naziva raznim imenima: Blagoslovljeno stanje, Drugo stanje, Gravidnost, Bremenito stanje, trudna žena je Noseća žena, bremenita žena i to bi trebalo navesti ženinu okolinu da budu pažljiviji prema njoj i poštede je težih poslova i stresova. Trudnoća nije bolest ali jest posebno stanje, zato se i zove Drugo stanje. To je stanje u kojem ples hormona izazvan trudnoćom mijenja sve u ženi i njezine reakcije na sve što se oko nje događa.

Medicina tvrdi da je u prvih 10 dana nakon oplodnje, pa ipak, uvijek ćete naići na poneku ženu koja će tvrditi da je točno osjetila trenutak začeća, odnosno vrijeme kada je započela njezina trudnoća. Ni svaki izostanak menstruacije ne mora značiti trudnoću, a mnoge trudnoće su posve bez simptoma dok ne počne rasti trudnički trbuh i sve postane vidljivo. Izostanak trudničkih simptoma također se događa češće nego što se o tome ne govori, a simptomi trudnoće koja se povukla pored kontracepcije se obično poriču, jer žena ni ne sumnja na trudnoću.

Trudnoća i izraz "pucaju me hormoni"

Velike hormonalne promjene u tijelu trudnice jako utječu na promjene ženinih raspoloženja, čine ih jako emotivnima, razdražljivima, plačljivima pa čak i depresivnima. Trudnoća i izraz "pucaju me hormoni" koji je novijeg datuma, naše majke i bake ga nisu poznavale, a ni takva promjenjiva stanja, danas se ozbiljno istražuju. Čini se da ta prenaglašena emotivnost ima veze s modernim načinom života i prehrane i ta preosjetljivost može nastupiti vrlo rano dok još ni ne znate da ste trudni.

Naše majke i bake su tegobno živjele, radile su i bile u pokretu do poroda i nerijetko rađale na polju na kojem su radile, bez doktora i babice, što je danas nezamislivo, iako se porod kod kuće ponovo sve više zagovara, jer je to zdravije i prirodnije i za majku i za bebu. Trudnoća se u prošlosti doslovno shvaćala kao "vrijeme nošenja", trudnica je bila noseća žena koju se nije izdvajalo iz tekućih životnih obveza, ali baš to ju je pripremilo u takoreći "usputni porod".


Tagovi: