Trudnoća bez simptoma

Ljepota i zdravlje

Trudnoća bez simptoma

Da li je moguća trudnoća bez simptoma

Ne postoji posebno objašnjenje niti utemeljen biološki odgovor na pitanje zašto je trudnoća bez simptoma moguća. Međutim, moguća je i ne morate se zbog toga zabrinjavati unatoč tome što nemate simptome, a imate pozitivan test na trudnoću. Trudnoća bez simptoma u kasnijim mjesecima trudnoće ipak nije moguća kako trbuh trudnice raste, ali postoje slučajevi kada trudnice imaju malen trbuh jer bebu nose više prema unutra.

Čak i kada izostanak mjesečnice nije nastupio, trbuščić ne raste tako da bude vidljiv, a vaš test za trudnoću je pozitivan ne bi vas to trebalo zabrinjavati. To ne znači da nešto nije u redu sa vama ili sa vašom bebom. Simptomi u trudnoći su različiti i svaka žena ima drugačije simptome jer je svako tijelo individualno, pa tako postoje i žene koje nemaju tipične simptome koji ukazuju na trudnoću.

Neke žene uopće nemaju simptome već osjećaju umor dok ne dođu u viši stupnju trudnoće, a tada još više umora. Ukoliko redovno posjećujete svog ginekologa i slušate upute vaša trudnoća može proći uredno čak i bez simptoma.

Trudnoća bez simptoma u prvih nekoliko tjedana

U prvih nekoliko tjedana trudnoća bez simptoma može biti uobičajena. Vrlo često do petog tjedna trudnoće žene nemaju simptoma, a nakon osmog tjedna veća je mogućnost pojave simptoma ako ih do tada niste primjećivali. Ako sumnjate da ste trudni, postoji mogućnost, iako nemate simptoma napravite test za trudnoću. Pozitivan test, bez simptoma nije razlog za brigu i paniku naročito u prvim tjednima trudnoće.

Pozitivan test za trudnoću je prvi pokazatelj nakon kojeg trebate posjetiti ginekologa koji će pregledom i ultrazvukom potvrditi vašu trudnoću. Pregled specijaliste će vas smiriti i uvjeriti kako je sve u redu sa vama i bebom. Kucanje srca bebe koji ćete prvi puta čuti bit će vam doživljaj života pogotovo ako se radi o prvoj trudnoći i uvjerit ćete se da nema razloga za brigu.

Česti simptomi koji se javljaju u ranoj trudnoći poput mučnina i povraćanja, otečenost grudi ili stopala, nadutost ili zatvor, često mokrenje, slabost i vrtoglavice, vjerujte ukoliko ih nemate jedna ste od sretnica koja može reći da uživa jer njena je trudnoća bez simptoma.

Znači li trudnoća bez simptoma nešto loše

Nema dokazanog razloga znanstveno utemeljenog koji može povezati izostanak simptoma trudnoće sa nekim zdravstvenim poremećajem. Trudnoća bez simptoma nema utjecaja na vaše zdravlje, niti na tijek kako će se trudnoća razvijati i kako će se vaša beba razvijati.

Najsigurniji ćete biti ako redovito obavljate preglede kod specijaliste ginekologa tokom cijele trudnoće. Ginekolog će tokom pregleda obaviti i ultrazvučni pregled, ako je potrebno tražiti da napravite osnovne pretrage krvi i urina, kontrolirate razinu glukoze zbog moguće pojave trudničkog dijabetesa. I možete mirno spavati kad vam ginekolog potvrdi da je sve u redu iako simptoma nemate.

Trudnoća bez simptoma u početku trudnoće ne znači da je nešto krenulo krivo ili da će se dalje stvari razvijati krivo. Pažljivo pratite svoju trudnoću, redovno posjećujte svog ginekologa. Ukoliko osjetite iznenadne bolove ili neke poteškoće odmah obavijestite ginekologa koji će pregledom ustanoviti o čemu se radi i dati vam upute što trebate raditi. Simptomi kao takvi i njihov izostanak nisu razlog za brigu.

Tagovi: