Trpjeti ili trpiti?

Pravopis

Trpjeti ili trpiti?

U hrvatskom jeziku postoje mnoge glasovne skupine koje zadaju poteškoće u pisanju, a jedna od njih je i /ije/ ili /je/. U pravilu, ako je izgovor sloga dug, pravilno je pisati /ije/, dok se glasovna skupina /je/ piše ako je izgovor sloga kratak. Međutim, postoje iznimke u kojima se pravila ne primjenjuju.

Primjerice, riječ “rječnik” se piše s glasovnom skupinom /je/, iako se izgovor sloga često smatra dugim.

Kada je riječ o glagolu “trpjeti”, pravilan infinitiv glasi trpjeti, a pravilno se pišu i glagolske osnove poput trpim, trpiš, trpio, trpi, trpjet ću, trpjela, trpjelo itd. Ova riječ dolazi od praslavenske riječi tьrpěti i znači “mučiti se, podnositi nevolje”. Primjeri rečenica u kojima se koristi ovaj glagol su: “Ne mogu više trpjeti ovu bol”, “Kako možeš trpjeti nju i njezino stalno prigovaranje?”, “Dijete je trpjelo teške bolove, ali hvala bogu sad je dobro”, “Morat ćeš trpjeti mnogo ako želiš biti majka”.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše glagol trpjeti, a pridržavanje pravilnog pisanja glasovnih skupina /ije/ i /je/ može biti ponekad izazovno, ali važno je poznavati pravila kako bi se izbjegle greške u pisanju.