Tromjesečje ili tromijesečje?

Pravopis

Tromjesečje ili tromijesečje?

Kada govorimo o vremenskim periodima, vrlo često se susrećemo s riječima koje su teške za pravilno pisanje. Među njima se nalazi i riječ tromjesečje/tromijesečje koja se odnosi na period od tri mjeseca. Mnogi se pitaju kako se ova riječ točno piše i koja je varijanta ispravna.

Prva stvar koju treba istaknuti jest da se radi o imenici srednjeg roda koja je naglašena kratkouzlaznim naglaskom.

U hrvatskom standardnom jeziku ispravno se piše “tromjesečje”, a oblici koji se odnose na genitiv, dativ, akuzativ i lokativ glase tromjesečja, tromjesečju i tromjesečjem.

Zašto se onda često može vidjeti i varijanta “tromijesečje”? Razlog tome leži u činjenici da mnogi ljudi krivo pretpostavljaju da se riječ piše s glasovima “ije” jer se tako često izgovara u govoru. Međutim, pravilan oblik je ipak “tromjesečje”, a varijanta s “ij” smatra se pogrešnom.

Iako se radi o relativno jednostavnoj riječi, ova dvojba u pisanju ukazuje na važnost poznavanja pravila hrvatskog jezika. Upravo zbog toga nije naodmet podsjetiti se da je pravilno pisanje ključno za učinkovitu komunikaciju, ali i za očuvanje jezične kulture i tradicije. Stoga, kada sljedeći put budete koristili riječ tromjesečje/tromijesečje, imajte na umu da je ispravno pisati je s “j” i da se tako poštuju jezična pravila.