Što je trombocitopenija – simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Što je trombocitopenija - simptomi i liječenje

Što je trombocitopenija

Naziv trombocitopenija je medinski izraz koji se koristi kada govorimo da neka osoba ima nisku razinu trombocita u svojoj krvi. Naziv dolazi od krvnih stanica trombociti koje su uvelike važne i imaju značajnu ulogu u zgrušavanju krvi te zaustavljanju krvarenja. Stanje trombocitopenije se može dogoditi kao posljedica zbog nekih drugih stanja, poput primjerice zbog leukemije ili nekog drugog oblika poremećaja imunološkog sustava, ali i zbog nekih određenih lijekova se može vam pojaviti trombocitopenija. Uobičajeno je da u u mikrolitri krvi imamo oko 150 000 do 350 000 krvnih pločica, te tada se krv normalno zgrušava.

No, ukoliko je razina trombocita ispod 30 000 dolazi do nenormalnog krvarenja. Ali, problem postaje veći ukoliko ispod 10 000 krvnih pločica u jednoj mikrolitri krvi. Ovo stanje može biti blago i uzrokovati neke simptome, no samo u rijetkim slučajevima može biti niska razina trombocita i uzrokovati opasno stanje unutarnjeg krvarenja. U nastavku ćemo vam reći koji su simptomi i kako se liječi!

Koji su simptomi trombocitopenija

Ukoliko sumnjate da možda imate stanje trombocitopenije, bitno je da prepoznate simptome na vrijeme kako biste znali. U ovome dijelu ćemo vam reći koji su ti simptomi i kako se oni mogu iskazati. Glavni simptom trombocitopenija je kada počinjete krvariti van uobičajenog. Ovisno o tome koliko je ozbiljno stanje, krvarenje moće biti ili ozbiljno ili blago.

Ukoliko imate blagi oblik trombocitonije, tada ne možete primijetiti jer se ne pokazuju nikakvi simptomi, te u takvim slučajevima bi trebali napraviti laboratorijsku analizu krvi. Karakteristično kod trombocitopenija je da se ne iskazuje u cijelom tijelu, već u nekom dijelu tijela, tako da možete imati trombocitopeniju primjerice na rukama, glavi, trupu i slično. Simptomi prema kojima možete saznati da li imate trombocitopeniju su lako zadobivanje modrica, dugo trajno krvarenje nakon što ste zadobili ozljedu, pojava krvavog osipa, spontano krvarenje iz nosa ili desni, krv u stolici ili mokraći, obilna menstruacija i obilno krvarenje tijekom ili nakon operacije ili zahvata.

Kako se liječi trombocitopenija

Dobro je za znati da se trombocitopenija može izliječiti, no naravno sve ovisi o tome što je uzrokovalo vaše stanje i kolika je ozbiljnost stanja. Ukoliko imate blagu vrstu trombocitopenije, tada liječenje vam nije potrebno i stvar se može čak samo od sebe popraviti. Jedno od primjera je da nakon trudnoće ženama se može trombocitopenija može sama od sebe povući. Ukoliko imate teži oblik trombocitopenije, tada je liječenje nužno, no imate i više opcija pritom. Prvo, može se liječiti osnovni uzrok trombocitopenije, u kojemu vam liječnik kada vam ustvrdi stanje će vam izliječiti stanje kako bi se poboljšali znakovi i simptomi.

Ako vam je razina trombocita niska, može vam liječnik dati transfuziju. Ukoliko imate idiopatsku trombocitopeničnu purpuru, tada vam može liječnik preporučiti tretman koji uključuje lijekovi koji mogu srediti kortikosteroidi koji inače napadaju trombocite. Ako ne bude funkcioniralo, tada će vam liječnik preporučit operaciju uklanjanja slezene ili će vam dati jake lijekove.

Tagovi: