Trodnevna groznica – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Trodnevna groznica - uzrok, simptomi, liječenje

Trodnevna groznica uzrok

Trodnevna groznica je virusom uzrokovana bezopasna virusna bolest kod male djece i dojenčadi. Virus se obično može pronaći u slini, urinu i bronhalnim žlijezdama. Virus se može prenositi i bez simptoma, odnosno bez pojave trodnevne groznice prije pojave osipa.

Poznata je pod nazivom Roseola i šesta bolest, te u 90% slučajeva se razbolijevaju djeca u dobi od oko dvije godine. Glavni uzrok je virus humani herpes 6, HHV-6, no može biti uzrokovana i herpes virusom 7, HHV-7. Doba godine u kojem se trodnevna groznica javlja je obično jesen ili proljeće, a razdoblje inkubacije traje od 5 do 15 dana dok se ne pojave simptomi.

Prenosi se slinom i kašljanjem i kihanjem, kapljičnim putem. Karakterizira je vrućica koja traje tri dana, nakon čega se javlja osip ružičaste boje. Obično ova bolest sama po sebi nije opasna i prolazi bez većih komplikacija, no ukoliko se tjelesna temperatura ne može skinuti u malog djeteta može doći do opasnijih stanja poput konvulzija.

Trodnevna groznica simptomi

Trodnevna groznica kako i sam naziv kaže ima simptome vrućice koja traje oko tri dana, te je potrebno skidati povišenu tjelesnu temperaturu kod male djece kako ne bi došlo do težih komplikacija. Nakon vrućice se pojavljuje osip ružičaste boje koji može nestati kroz par sati ili može trajati i do dva dana.

Osim se najviše pojavljuje na trupu i može se proširiti na vrat i ruke i noge. Sam osim nije opasan, ne izaziva svrbež i na dodir ostane blijed kada se pritisne na njega. Skidanje povišene tjelesne temperature se mora obavezno raditi jer može doći do grčeva, konvulzije koje mogu dovesti do oštećenja mozga djeteta.

Trodnevna groznica kao simptom može imati i proljev i kašalj, a prije pojave vrućice moguća je opća slabost i malaksalost djeteta, te neraspoloženje i razdražljivost prije pojave pravih simptoma. Uz to slezena može biti povećana, te može doći do encefalopatije, promjene na mozgu, te crvenila sluznica očiju.

Trodnevna groznica liječenje

Trodnevna groznica je obično bezopasna ukoliko se uspješno skida povišena tjelesna temperatura, a pedijatar će obaviti krvne pretrage kojima će potvrditi sa smanjenim brojem bijelih krvnih stanica da se radi o ovoj bolesti. Krvna će se slika poboljšati nakon tjedan dana kad se vrućica smiri i osip povuče.

Samo liječenje se svodi na ublažavanje simptoma, odnosno skidanje tjelesne temperature uz pomoć lijekova za skidanje temperature paracetamolima i sirupima, hladnim oblozima, tuširanjem mlakom vodom. Nemojte nikada skidati temperaturu djetetu alkoholom kako se to obično u narodu radilo prije.

Komplikacije koje bi se mogle pojaviti su već spomenute konvulzije i encefalitis, no moguć je i meningitis, upala moždanih ovojnica, te pojava hepatitisa, upala jetre. Iako je ova bolest u velikoj većini slučajeva bezopasna, obavezno dijete odvedite pedijatru, te ako se stanje ne poboljša hitno se obratite ponovo pedijatru kako bi se spriječile teže komplikacije koja trodnevna groznica može izazvati kod male djece čije se stanje može vrlo brzo pogoršati pa trebate pratiti stanje djeteta iz minute u minutu.

Tagovi: