Slezena – stalni bolovi i simptomi da nešto nije u redu

Ljepota i zdravlje

Slezena - stalni bolovi i simptomi da nešto nije u redu

Slezena i njezina uloga u ljudskom tijelu

Slezena je spužvasti organ koji se nalazi ispod lijevog rebrastog svoda, građena od bijele i crvene pulpe. Bijela pulpa je zapravo limfno tkivo koje proizvodi limfocite koji putuju u krvotok i služe za izbacivanje toksičnih i štetnih tvari iz organizma, dok crvena pulpa okružuje bijelu pulpu te s obzirom da je bogata krvlju i krvnim žilama ima funkciju da razgrađuje nevaljale eritrocite i pročišćava krv. Slezena je zapravo skladište crvenih krvnih stanica i trombocita.

Iako se bez slezene može živjeti kada se ona mora odstraniti zbog životne ugroženosti, ipak ona ima važnu funkciju u ljudskom organizmu. Bol koja se može pojaviti u slezeni uobičajeno se javlja kada se radi o uvećanoj slezeni što se može ustanoviti pregledom kod liječnika opće medicine ili kod specijaliste interniste dodirom i pregledom trbušne šupljine palpacijom.

Ovaj organ proizvodi i bijela krvna zrnca, limfocite koji odstranjivanjem štetnih tvari iz organizma zapravo štite organizam od infekcija. Ukoliko dođe do povrede ili bolesti slezene nastaju problemi sa imunosustavom i krvotokom koji dalje može uzrokovati i bolesti srca, pluća, mozga i svih organa u tijelu.

Slezena koja boli i uzroci bolesti slezene

Slezena koja koja boli je najčešće uvećana i može se pojaviti bez dodatnih simptoma osim boli ispod lijevog dijela rebra. Međutim, uz bol mogu se javiti i opća slabost, sklonost krvarenju ili česte infekcije. Najčešći uzroci bolesti slezene su bakterijske i virusne infekcije kao mononukleoza, brojne parazitske bolesti, endokarditis, bolesti jetre koji će dovesti do usporenog kolanja krvi kroz jetru, te će se krv zadržavati u slezeni.

Također dalje bolesnu slezenu mogu uzrokovati sarkoidoza ili lupus, leukemije i limfomi, policitemija, hemolitičke anemije, parazitske i neparazitske ciste slezene, lokalna upala slezene, infarkt slezene, tromboze vena slezene ili pritisak na venu. Međutim, bolnoj slezeni mogu biti uzroci i ozljede koje mogu nastati kao otvorena rana ili zatvorena ozljeda koja je nastala zbog udaraca, padova sa visine ili kod prometnih i sličnih nesreća.

Čak u nekim slučajevima uzrok boli koja se javlja može biti i intenzivno trčanje ili vježbanje, što znanstvenici nisu točno dokazali uslijed čega slezena boli kod trčanja. Znanstveni se nisu mogli složiti da li je uzrok te boli slezene kod trčanja zbog dijafragme koja se pomiče ili zbog povećanog kolanja krvi kroz slezenu uslijed tjelesne aktivnosti, ali može biti i u nepravilnom disanju.

Kako otkriti da je slezena bolesna i kako se liječi

Ukoliko vam je slezena bolna svakako se trebate obratiti svom liječniku obiteljske medicine koji će vas pregledati dodirom kako bi ustanovio da li je ona uvećana. Obavit ćete krvne pretrage, jetrene probe, parazitske i bakteriološke pretrage, te prema potrebi uputit će vas specijalistu koji može tražiti daljnje pretrage ultrazvukom, CT, magnetskom rezonancom, te biopsijom slezene, ali i biopsiju kostiju kako bi se pregledale krvne stanice koje se proizvode u koštanoj srži.

Liječenje slezene će biti određeno ovisno o uzroku, a moguće je u nekim slučajevima da se odstrani kirurški klasičnim putem ili laparoskopski kada je slezena toliko uvećana da prijeti prsnuće i unutarnje krvarenje koje u nekoliko minuta može dovesti do velikog unutarnjeg krvarenja i smrti osobe.

Ukoliko dolazi do naglog pada tlaka, te ubrzanog otkucaja srca, boli, vrtoglavice, mučnina, zimice i hladnog znoja, opće slabosti, blijede kože, žeđi, te sigurnog znaka unutarnjeg krvarenja modrice i veliki podljevi na lijevoj strani vaš život je u opasnosti i potrebna je hitna intervencija u što kraćem roku kako bi se život spasio. Iako se bez slezene može živjeti kada je bolesna može biti opasna po život.

Tagovi: