Encefalitis – uzrok, simptomi, liječenje

Encefalitis - uzrok, simptomi, liječenje

Encefalitis je virusna upala mozga

Sezona krpelja i komaraca, gastroviroza i drugih virusnih infekcija uvijek skreće pozornost i na posljedice koje donose nove virusne infekcije. Encefalitis je virusna upala mozga koja se može pojaviti kao izolirana infekcija ili kao posljedica zaostalih, neaktivnih virusa u mozgu od neke već liječene virusne infekcije bilo gdje u tijelu. Simptomi su povišena temperatura, glavobolja, mučnina, povraćanje, opća slabost kao kod gripe, halucinacije, dvostruki vid, bol u mišićima i zglobovima, a mogući su i epileptični napadi.

Encefalitis može uzrokovati virus herpes simplex, herpes zoster (vodene kozice), barrov virus, razni enterovirusi ili virusi koje prenose komarci, a i ugriz krpelja može biti među uzrocima. Ako se osjećate kao da imate gripu, sve vas boli, naročito glava, imate povišenu temperaturu, smeteni ste i zbunjeni, teško govorite, a nije sezona gripe, otiđite liječniku. Upala mozga u blažem obliku nije tako opasna i svi su je prošli, možda i mnogo puta, ali u težim slučajevima je treba liječiti odmah i adekvatno.

Koje su mjere prevencije za encefalitis

Cijepljenjem djece protiv nekih virusnih infekcija se dosta suzbija pojava encefalitisa, no važno je znati što se još može učiniti da se spriječi virusna upala mozga. Koje su mjere prevencije za encefalitis, svakako su najvažnije osobna higijena i higijena prostora u kojem živite, s naglaskom na redovito i temeljito pranje ruku. U borbi s komarcima pomažu dugi rukavi i sredstva protiv uboda komaraca. Ako vam se zalijepio krpelj, nije dovoljno ukloniti ga, pratite mjesto uboda i ako treba otiđite liječniku.

Ako imate psa, cijepite ga protiv bjesnoće, jer i virus bjesnoće može izazvati encefalitis. Ako bolujete od neke autoimune bolesti možete dobiti i takozvanu autoimunu upalu mozga. Teže oblike upale mozga treba početi liječiti odmah, a liječenje se provodi visokim dozama aciklovira, ali ovisno o dijagnostičkoj slici mogu se propisati i ganciklovir ili Foscarnet, dok je kod blažih slučajeva dovoljno mirovati, snižavati temperaturu, piti puno tekućine i već za tjedan dana ćete se osjećati bolje.

Kada je encefalitis potencijalno smrtonosan

Osobe koje često dobiju herpes simplex na usnici su izloženiji i virusnoj infekciji mozga, naročito ako se herpes groznica pojavi na gornjoj usnici i krene se širi prema nosu, sinusima i mozgu. Takva akutna situacija je od onih kada je encefalitis potencijalno smrtonosan, zato ga treba odmah početi liječiti visokim dozama aciklovira. Liječenje započeto na vrijeme, unutar prvih 48 sati osigurava oporavak. Isto je i s herpes zosterom, infekcije uzrokovane herpesom nažalost u 70 % slučajeva završe fatalno.

Na svu sreću, encefalitis koji se na vrijeme počne liječiti, u većini slučajeva ima dobru prognozu. Neki encefalitisi mogu ostaviti oštećenja na mozgu, pa bi liječenje svih težih slučajeva trebalo shvatiti ozbiljno. Naravno, kod nejasnih simptoma liječnik mora utvrditi pravo stanje i prave uzroke što može biti presudno za efikasno liječenje. I blaga upala mozga koja traje oko tjedan dana zna biti vrlo neugodna dok traje, a ozbiljne infekcije vas mogu onesposobiti za život.


Tagovi: