Trnjenje usana i jezika – uzrok i liječenje

Trnjenje usana i jezika - uzrok i liječenje

Zašto se javljaj trnjenje usana

Osjećate li često trnce na usnama? Je li to znak bolesti i koliko je ovo stanje ozbiljno? Svatko je barem jednom osjetio trnce u ovoj regiji, pa čak i pojavu ozbiljnijih promjena. Iako je trnjenje usana često, to može biti neugodan osjećaj koji ponekad ukazuje na određene zdravstvene probleme. Koža naših usana je vrlo nježna i tanka, a kako usne nemaju žlijezde znojnice potrebna je redovita hidratacija. Manje tegobe poput trnaca ne treba zanemariti, jer to može puno reći o našem zdravlju. Trnjenje usana također može biti privremeno ili povezano s određenom bolešću. Najčešći uzroci su fizička oštećenja, virusi i alergijske reakcije.

Poznavanje znakova upozorenja kao što je teška alergijska reakcija može spasiti pacijentov život ako se pomoć zatraži na vrijeme. To znači da je u teškim slučajevima liječnička procjena vrlo važna. Kada je prisutan nagli razvoj trnaca u usnama, kao i drugih simptoma, to ukazuje na uzrok i razloge gubitka osjetljivosti.

Trnjenje usana, uzroci i simptomi

Postoji nekoliko čimbenika koji mogu uzrokovati trnjenje usana i ne utječu štetno na zdravlje, a posljedica su stresa, upotrebe određenih lijekova kao što su pastile ili anestetici. Međutim, važno je biti svjestan simptoma povezanih s određenim bolestima, kao što su nedostatci vitamina u tijelu ili neurološke promjene poput moždanog udara. Nedostatak vitamina B utječe na pojavu umora, razdražljivosti, trnaca u usnama i jeziku. Alergije na hranu dovode do trnaca, grlobolje i otekline u ustima. Jake glavobolje i migrene također su mogući uzroci ovog neugodnog problema.

Prvi znak herpesa su trnci oko usana, nakon čega slijedi mala ranica ispunjena tekućinom. Herpes virus je obično neaktivan, ali s vremena na vrijeme, zbog smanjenog imuniteta i stresa, ovaj neugodan osjećaj se može pojaviti i uzrokovati. Trnjenje usana može biti uzrokovano fizičkim oštećenjima, osobito kada su usne izložene izrazitoj hladnoći tijekom zime ili vrućini ljeti. Mogu biti uključena i druga stanja, kao što je Raynaudov sindrom, upalni procesi, meningitis.

Trnjenje usana kako se liječi

Svaki čovjek tijekom života doživljava simptome trnaca usana i oni brzo prolaze. Dakle, ako se dogodi jednom, obično nije uzrok ozbiljnijeg problema. Veliki problem nastaje ako se često ponavlja ili čak simptomi potraju. U tim slučajevima potrebna je konzultacija kako bi se utvrdio uzrok. Kada trebate potražiti liječničku pomoć? Nagli razvoj trnaca usana i prisutnost drugih simptoma otkrivaju uzrok i težinu samog problema. Kada je trnjenje usana učestalo, potrebno je konzultirati se s liječnikom, jer to može ukazivati na ozbiljan zdravstveni problem. Mišljenje stručnjaka pomoći će razumjeti pravi uzrok i dobiti najbolji tretman.

Među savjetima koje treba slijediti je uklanjanje vanjskih čimbenika koji mogu uzrokovati trnjenje usana. Također je potrebno pozabaviti se nedostatkom B vitamina i minerala koji vrlo često izazivaju trnce u ustima. U slučaju alergija, alergijski test će pomoći u određivanju uzroka reakcije. Kod simptoma rjeđih stanja, kao što su lupus i Raynaudov sindrom, liječnik treba postaviti dijagnozu, što je najbolji način za početak liječenja i prevenciju.


Tagovi: