Raynaudov sindrom – uzroci, simptomi i liječenje

Raynaudov sindrom - uzroci, simptomi i liječenje

Što je to Raynaudov sindrom?

Raynaudov sindrom nazvan prema francuskom liječniku Mauriceu Raynaudu je stanje pri kojemu dolazi do stezanja, sužavanja arteriola (malih arterijskih krvnih žila), najčešće na prstima, šakama i stopalima, kao osjećaj hladnoće, utrnulosti, otupljenosti na osjet, bljedoće, moguće i s plavičastom ili crvenom bojom kože. Može se pojaviti i na drugim dijelovima tijela, npr. na nosu, obrazima, ušima i jeziku. Najčešće su zahvaćeni gornji ekstremiteti, no mogu biti zahvaćeni i donji ekstremiteti. Obično se pojavljuje nakon izlaganja tijela hladnoći odnosno nakon pothlađivanja, ali i kao reakcija na emocionalni stres, također uslijed dugotrajnih vibracija.

Uzrok ove bolesti je nepoznat. Pušenje doprinosi razvoju bolesti. Češće obolijevaju žene i mlađe osobe. U slučaju da je opisani poremećaj popratna pojava drugih bolesti radi se o Raynaudovom sindromu, ne o Raynaudovoj bolesti. Kod osoba koje imaju Raynaudov sindrom, pretjerana je, inače normalna reakcija tijela, kada se uslijed izloženosti niskim temperaturama usporava dotok krvi u prste i npr. noge kako bi se očuvala tjelesna temperatura. Osim navedenih i karakterističnih znakova mogu se pojaviti i neugodni grčevi.

Primaran ili sekundaran Raynaudov sindrom

Raynaudov sindrom može biti primaran ili sekundaran. Primarni sindrom je puno češći od sekundarnog, pojavljuje se bez simptoma i znakova druge bolesti, a kod oboljelih najčešće je riječ o mlađim ženskim osobama. Kod sekundarnog Raynaudovog sindroma radi se o povezanosti s bolestima vezivnog tkiva, te se smatra ozbiljnijim poremećajem koji se obično pojavljuje u kasnijoj životnoj dobi iznad 40 godina a također češće i kod muškaraca. Raynaudov sindrom može biti povezan s bolestima kao što su: sklerodermija, lupus, artritis, bolest arterija, oštećenja živaca, karpalnog kanala, poremećaji štitnjače.

Ovaj sindrom čest je kod osoba koje rade s vibrirajućim strojevima, u nekim slučajevima i pijanisti ili tipkači, te tako može biti profesionalna bolest. Dijagnoza se osim prema tipičnom izgledu dijelova tijela može potvrditi termografijom, kapilaroskopijom, doplerom krvnih žila i laboratorijskim pretragama. Opasno je ako bolest dugo traje i često se ponavljaju spazmi uslijed čega se mogu na koži pojaviti i male bolne ulceracije na vršcima prstiju, koje u najgorem slučaju prerastu u gangrenu.

Raynaudov sindrom - liječenje

Kod Raynaudovog sindroma najvažnije je ukloniti uzrok. Simptomi koji upućuju na Raynaudov sindrom su osjećaj hladnoće, bol s osjećajem žarenja, promjena boje jednog ili više prstiju. Nakon otklanjanja poticajnog čimbenika (npr. hladnoća, jake vibracije, emocionalno uzbuđenje) simptomi mogu kako su se pojavili tako i brzo nestati. Simptomi mogu trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Promjene često budu simetrične, zahvaćena srednja tri prsta, dok palac rijetko.

Dakle, potrebno je izbjegavati hladnoću, toplo se odijevati (najbolje slojevito), obavezno je prestajanje pušenja te je korisna fizikalna terapija. U slučaju da je poticajni čimbenik stres, za liječenje se preporučuju tehnike relaksacije. Također postoje i lijekovi za Raynaudov sindrom kojima se proširuju krvne žile i poboljšava cirkulacija, u teškim slučajevima bolesti izvodi se simpatektomija (operativni zahvat), a liječenje se provodi i u hiperbaričnim komorama na način da se poboljšava mikrocirkulacija i smanjuje bol te potiče regeneracija malih krvnih žila. Preporučuje se svakodnevna tjelovježba, kako bi se poboljšala cirkulacija, redovita masaža može pomoći u rješavanju problema slabe cirkulacije.


Tagovi: