Trikovi za kuhanje riže

Hrana i piće

Trikovi za kuhanje riže

Trikovi za kuhanje riže ovise o vrsti riže

Riža je svestrana žitarica i odlična je podloga za pripremu različitih jela. Može poslužiti kao prilog nekom glavnom jelu ili pak čak može biti i samostalno glavno jelo. Iako je izrazito jednostavna za pripremu, mnogi je često prekuhaju pa ona postanje slijepljena i gnjecava. Ne morate biti profesionalni kuhar kako bi skuhali rižu, no poželjno je znati koji su trikovi za kuhanje riže kako bi ona uvijek ispala savršena.

Neki smatraju da su osnovni trikovi za kuhanje riže ti da se ona prije korištenja ispere te da se prilikom kuhanja ne miješa. To u pravilnu načelno stoji, no tome uvelike pridonosi vrsta riže koja se kuha. Naime, jela od riže razlikuju se s obzirom na to kakva se riža koristi te hoće li ona biti ljepljiva ili ne ovisi najviše o vrsti riže, a ne o ispiranju prije kuhanja. Miješanje prilikom kuhanja može povećati ljepljivost, no ona je zanemariva ukoliko se kuha u većoj količini tekućine.

Trikovi za kuhanje riže koja služi kao prilog

Kako smo već naveli ranije u tekstu, postoje različite vrste riže koje se odabiru s obzirom na to kakvo će se jelo s njome pripremati. Riža se kod nas vrlo često poslužuje kao prilog te se u te svrhe najčešće uzima obična bijela dugozrnata riža ili parboiled riža. Trikovi za kuhanje riže koja se poslužuje kao prilog je taj da se pazi na omjere. Naime, kako bi riža svaki put ispala kuhana kako spada, da se ne bi lijepila ili raskuhala, važno je imati pravilne omjere.

Trikovi za kuhanje riže s omjerima su ti da se za dugozrnatu rižu koristi omjer 2: 1, odnosno, na svaku šalicu riže dodajte 2 šalice vode. Na taj način će se riža skuhati do savršene tvrdoće te će pritom ostati odvojenih zrna. Također, važno je znati da riža jednom kada je kuhana u sebe ne upija okuse te je stoga važno začiniti je prilikom kuhanja.

Trikovi za kuhanje riže za rižota

Rižoto je vrlo popularno jelo koje može biti i glavno jelo. Rižota mogu doći u raznim varijacijama, od najjednostavnijih rižota s povrćem pa sve do raznih rižota s morskim plodovima. Trikovi za kuhanje riže da bi ispao rižoto leži u pravilnom odabiru riže te tehnici kuhanja. Riže okruglog zrna ispravan su odabir za kuhanje rižota jer takve riže obiluju škrobom koji s pravilnom tehnikom kuhanja daje kremastu teksturu. Da bi se dobio kremasti rižoto važno je rižu kuhati na način da se podlijeva tekućinom malo po malo, pritom konstantno miješajući rižu kako bi se škrob otpustio u tekućinu i time je zgusnuo zbog čega se dobiva kremasta tekstura.

Trikovi za kuhanje riže jednostavni su te uz navedene savjete i vi možete postati majstor u pripremi riže. Sve što vam treba je malo strpljenja i isprobavanja omjera uz koje ćete u kratkom roku naučiti kako pripremiti najbolju rižu, bilo da je riječ o prilogu ili glavnom jelu.

Tagovi: