Tračanje ili traćanje?

Pravopis

Tračanje ili traćanje?

Kada govorimo o tračanju, općenito se radi o lošim govoricama koje se šire o nekoj osobi ili događaju. Ovo je vrlo često prisutno u društvu, posebno u manjim zajednicama gdje se ljudi često poznaju međusobno. Tračanje može dovesti do oštećenja nečijeg ugleda, prijateljstva i posla. Stoga se ovakvo ponašanje ne preporučuje i osobe koje se bave tračanjem bi se trebale zapitati koliko štete nanose svom okruženju.

Kada se radi o pravopisu, ponekad se javljaju dvojbe oko pisanja riječi tračanje ili traćanje. Međutim, pravilna je upotreba riječi tračanje jer se radi o glagolskoj imenici koja dolazi od glagola tračati.

Naglasak u ovoj riječi je kratkosilazni. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati tračanje, tračanja, tračanju, tračanjem i slično.

Zanimljivo je da se tračanje može pratiti i na društvenim mrežama, gdje je najčešće prisutno u obliku “hejtanja” ili “netrolanja”. Ovakvo ponašanje može biti vrlo štetno, pa bi se korisnici društvenih mreža trebali suzdržati od objavljivanja negativnih komentara o drugim ljudima.

U konačnici, važno je zapamtiti da tračanje i traćanje nisu iste riječi i da je pravilno pisanje tračanje. Međutim, još je važnije zapitati se koliko takvo ponašanje utječe na druge ljude i naš ugled. Umjesto tračanja, trebali bismo se usredotočiti na pozitivno i konstruktivno ponašanje koje će donijeti dobrobit ne samo nama, već i našem okruženju.