Torvas – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Torvas - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Torvas i za što se koristi?

Torvas se nalazi u skupini lijekova koji su poznatiji pod nazivom Statini. Statini će se koristiti onda kada je potrebna regulacija masnoće u krvi. Navedeni lijek će se primarno koristiti za snižavanje kolesterola i triglicerida u krvi osobe. Propisuje se sa strane liječnika kao dodatna terapija uz ishranu sa smanjenim unosom masnoća. Osim navedenog, lijek se može propisati i osobama koje pripadaju u rizičnu skupinu od oboljenja srčanih bolesti. Prije nego se Torvas propiše kao terapija, potrebno je znati sljedeće:

Ovaj lijek se ne koristi kod liječenja osoba koje su alergične na statin, ne koristi se kod liječenja osoba koje pate od težih oboljenja jetre, ne koristi se kod liječenja osoba koje liječe hepatitis c, ne koristi se za liječenje žena koje ne primjenjuju kontracepciju, ne koristi se kod trudnica ili dojilja. U slučaju da osoba osjeti mišićnu slabost nepoznatog uzroka potrebno je odraditi dodatne testove i pretrage. Liječnik će nadgledati liječenje osoba sa šećernom bolesti, osoba koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu i osoba koje pate od visokog krvnog tlaka.

Torvas primjena i mjere opreza

Navedeni lijek se neće koristiti za liječenje djece mlađe od 10 godina (osim ako liječnik nije odredio drugačije). Primarno se koristi za liječenje adolescenata i odraslih osoba koje pate od povišene razine masnoća u krvi. Torvas se može uzimati uz druge lijekove i terapije, no važno je obavijestiti liječnika što koristite da se djelovanje lijeka ne bi smanjilo ili povećalo. Kako se uzima Torvas? Uz navedeni lijek nije poželjno uzimati sok od grejpa kako se ne bi smanjila njegova učinkovitost.

Savjetuje se i minimalna konzumacija alkohola. Propisani lijekovi se uvijek uzimaju prema uputama liječnika ili prema uputama ljekarnika. Prije nego dobijete recept, liječnik će vam odrediti i dijetu koja će pomoći u kontroli snižavanja kolesterola. Dijeta i tablete se moraju primjenjivati zajedno. Uobičajena doza iznosi 10 mg jednom dnevno. Ako se u roku od 4 tjedana masnoća nije snizila, liječnik će prilagoditi dozu (povećati). Tablete je potrebno progutati cijele uz samo malo vode. Tablete nije potrebno uzimati svaki dan u isto doba.

One se mogu uzimati uz hranu ili nakon nje. Posebne mjere opreza: Trajanje liječenja određuje liječnik. Tijekom terapije pacijent je slobodan javiti liječniku učinke tableta (preslab ili prejak) kako bi se uspostavila odgovarajuća doza. Poželjno je da se terapija ispoštuje do kraja, bez da je svojevoljno mijenjate ili ukidate. Ako se odlučite na svoju ruku promijeniti doziranje ili ukinuti terapiju, tada možete iskusiti neugodne simptome ili promjenu u zdravlju.

Torvas iskustva i liječenje

Osobe koje su liječene Torvas tabletama navode kako one uspješno smanjuju razinu masnoća u krvi. Iskustva se mogu razlikovati ovisno o pacijentu i dijeti koju primjenjuje tijekom procesa liječenja. Uz primjenu navedenih tableta mogu se pojaviti određene nuspojave. Liječnik će vas posebno upozoriti na nuspojave koje mogu biti znak ozbiljne alergijske reakcije na lijek. Ukoliko se pojavi alergijska reakcija osoba mora prestati s konzumacijom tableta i zatražiti hitnu medicinsku pomoć. Koje su najčešće nuspojave?

Pacijenti se najčešće žale na: Upalu nosnih putova, grlobolju, curenje krvi iz nosa, blage alergijske reakcije, porast šećera u krvi, glavobolje, probavne tegobe, bolovi u mišićima i zglobovima, promjena funkcije jetre. Niti jedna nuspojava nije zanemariva, stoga je potrebno obratiti se liječniku ukoliko ona ne prolazi.

Torvas se izdaje na liječnički recept uz kojeg se kupuje u ljekarni. Cijena se razlikuje prema pakiranjima. 30 x 10 mg - 2,09€, 60 x 10 mg - 4,19€. Kako se statini čuvaju nakon korištenja? Poželjno je da se tablete čuvaju na sljedeći način: Podalje od djece, u izvornom pakiranju/blisteru kako bi bile zaštićene od vanjskih utjecaja. Tablete i ostali lijekovi koji se ne koriste trebali bi se odnijeti u ljekarnu na pravilno zbrinjavanje ili baciti sukladno uputama ljekarnika.


Tagovi: