Torta lopta kako napraviti

Torta lopta kako napraviti

Torta lopta - recept

Torta lopta je torta koju možete oblikovati tako da izgleda poput nogometne lopte. košarkaške lopte ili lopte iz nekog drugog sporta. Torta lopta je veoma popularna na dječjim rođendanima, sportskim događanjima ili bilo kojoj prigodi povezanoj s igrama na terenu. No, ne mora se ova torta posluživati samo na dječjim rođendanima, već možete iznenaditi i svojeg brata, tatu, partnera ili prijatelja s njome. Možete biti veoma kreativni tijekom izrade ove torte, ukrasiti junma koji god način želite. Možete preko lopte ispisati ime slavljenika, napisati broj njihovog najdražeg igrača, ime najdražeg kluba, napisati broj godina koji slave te dodati neke druge prigodne ukrase. Također, oko lopte možete dodati zgosne dodatke. Primjerice, oko nogometne lopte možete dodati travu, oko košarkaške lopte možete staviti mrežu koja posjeća na mrežu koša i slično. Kada izrađujete ovu vrstu torte, možete pustiti maštu pri volji te biti posve kreativni. Ova torta je odličan način da iznenadite i oduševite goste svojim kulinarskim vještinama i kreativnošću!

Torta lopta - sastojci

Torta lopta se može veoma jednostavno pripremiti, samo je potrebno imati sve potrebne sastojke kod kuće. Od sastojaka za biskvitnu roladu će Vam trebati 4 jaja, 2 žlice ulja, 4 žlice šećera, 2 žlice tople vode, te pola vrećice praška za pecivo i 4 žlice brašna. Za biskvit će Vam trebati 2 jaja, 1 žlica ulja, 2 žlice šećera, 2 žlice brašna, 1/4 vrećice praška za pecivo i 1 žlica tople vode. Za žele od malina biti će potrebno pola kile malina, 6 žlica šećera i jedna vrećica pudinga od jagode. Za kremu s kojom će se ukrasiti torta lopta, biti će Vam potrebno pola litre mlijeka, jedna vrećica pudinga od vanilije, jedna vrećica želatine, 5 žlica šećera, 4 žlice hladne vode koja će se koristiti za želatinu, 100 grama bijele čokolade i 300 ml slatkog vrhnja. Za ukrašavanje torte će Vam trebati crni i bijeli fondan za ukrašavanje ako ćete raditi nogometnu loptu. Ukoliko radite na primjer košarkašku loptu, onda potražite umjesto bijele, narančasti fondan.

Torta lopta - priprema

Kako bi se napravila torta lopta, prvo, trebate pripremiti roladu. Umutite snijeg od bjelanjaka, zatim postepeno dodajte šećer uzastopno umiješate žumanjke, vodu, ulje, te brašno s praškom za pecivo. Prelite smjesu u veliki pleh obloženom papirom za pečenje, te ga pecite 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici. Nakon pečenja, odvojite roladu od papira i premjestite je na novi papir i dok je još topla, zarolajte roladu. Biskvit ispecite na isti način, ali u obliku za tortu promjera 24 cm. Zatim, trebate pripremiti pire od malina. Maline trebate propasirati kroz gusto sito, te potom dodajte vodu. Prašak za puding s okusom jagode pomiješajte sa šećerom i razmutite ga s nekoliko žlica pirea. Pire zakuhajte, a zatim umiješajte pripremljeni puding i kuhajte 5 minuta. Nakon toga, pustite da se ohladi. Sada razmotajte roladu, nanesite 2/3 želea, zamotajte roladu i ostavite da se dobro ohladi. Kad je ohlađena, narežite je na kriške debljine jedan centimetar. Sljedeći korak je natapanje želatine u 4 žlice hladne vode dok nabubri. Skuhajte puding od vanilije, umiješajte bijelu čokoladu u vrući puding i dodajte nabubrelu želatinu. Energijčno promiješajte smjesu dok se želatina ne otopi, a zatim pustite da se ohladi do sobne temperature. Umutite slatko vrhnje u šlag i postepeno ga umiješajte u ohlađeni puding. Pripremite zdjelu ovalnog dna i obložite ju prozirnom folijom. Gusto posložite prvi red roladica i prekrijte ih s približno 3 žlice kreme od vanilije. Poravnajte. Zatim rasporedite ostatak rolade po rubovima zdjele, između njih i preko kreme, kako je prikazano na slici, i prekrijte s malo kreme. Okrugli biskvit razrežite na pola vodoravno i iskružite jedan dio kako bi se prilagodio zdjeli, a zatim ga položite na kremu. Razmažite polovicu preostalog želea po biskvitu, prekrijte ga polovicom preostale kreme. Narežite ostatke prvog dijela biskvita i rasporedite ih po kremi. Ispunite međuprostor između biskvita preostalim želeom i prekrijte sve preostalom kremom od vanilije. Posljednji dio biskvita utisnite u kalup, prekrijte ga visećom folijom i dobro ohladite tortu, idealno preko noći. Ako ste u žurbi, sat vremena u zamrzivaču također će pomoći da se kreme stisnu i sve se dobro poveže. Nakon hlađenja, uklonite foliju, postavite podložak za tortu na vrh zdjele i pažljivo okrenite tortu. Pazite da se torta ne odskoči. Otklonite foliju i pristupite ukrašavanju. Kako biste napravili peterokute i šesterokute za ukrašavanje, možete koristiti sliku kao referencu kako biste dobili pravilne kutove i duljine stranica. Nakon što ste izrezali oblike, lagano ih pričvrstite na tortu, koristeći bijeli fondan kao ljepilo. Na kraju, torta lopta se treba zagladiti kremom prije nego što je obučete fondanom i započnete s ukrašavanjem.


Tagovi: