Top-model ili top model?

Pravopis

Top-model ili top model?

Kada se pisanje riječi na određenom jeziku pomalo razlikuje od onog na drugom jeziku, to može stvoriti zbrku i nedoumice. Tako je i s pisanjem riječi “top model”. No, ako se malo bolje prouči, vrlo je jednostavno razumjeti koja varijanta pisanja je ispravna.

“Top model” je složenica koja se sastoji od dvije riječi: “top” i “model”. Značenje riječi “top” je “vrhunski” ili “najbolji”, dok riječ “model” označava “uzor” ili “primjer”.

S obzirom na to da se radi o složenici, pisanje ove riječi može se izvesti na dva načina: sa spojnicom ili bez nje.

U slučaju da se koristi spojnica, piše se “top-model”, a u slučaju da se ne koristi, piše se “top model”.

Međutim, kako biste bili sigurni da pišete riječ ispravno, možete se poslužiti nekim pravilima koja se primjenjuju na složenice. Jedno od takvih pravila je da se, u slučaju da su obje sastavnice jednako važne, između njih piše spojnica. Drugo pravilo kaže da se složenice koje se sastoje od stranog i domaćeg izraza uvijek pišu sa spojnicom.

Obzirom na ova pravila, možemo zaključiti da se riječ “top model” može pisati sa spojnicom, jer se radi o složenici koja se sastoji od jednako važnih sastavnica.

U svakom slučaju, bez obzira na to kako se piše, riječ “top model” označava osobu koja se smatra uzorom u modelingu. To može biti muškarac ili žena, a karakterizira ga visoka razina ljepote, stila, elegancije i karizme.

Danas je pojam “top model” vrlo popularan, prije svega zbog TV emisija koje se natječu u odabiru najboljih modela. Ove emisije obično prate natjecatelje u njihovim pokušajima da uspješno ispune zadatke koje im zadaje žiri, a sve u cilju da postanu poznati modeli.

U svakom slučaju, neovisno o tome kako se piše, riječ “top model” predstavlja vrhunsku kategoriju u svijetu modelinga, a svaki model koji se smatra dijelom te kategorije, zaslužuje veliki respekt i divljenje.