Tko se ne smije cijepiti

Tko se ne smije cijepiti

Tko se ne smije cijepiti od osoba koje imaju alergije

Osobe koje imaju alergijske reakcije na hranu, pelud, dlaku ili neke druge tvari iz okoline nisu isključivo u skupini ljudi za koje je rizično da se cijepe. Tko se ne smije cijepiti ako je inače sklon alergijama najbolje će odrediti liječnik obiteljske medicine. Na primjer ukoliko je osoba alergična na penicilin ne pripada skupini koja se ne smije cijepiti jer cjepiva ne sadrže penicilin u svom sastavu.

Međutim, osobe koje su sklone alergijama, ali i ostale osobe koje nisu sklone alergijama mogu prilikom dobivanja cjepiva imati određenu reakciju stoga je preporučljivo nakon primanja cjepiva petnaestak minuta sjediti na miru i biti pod nadzorom liječnika. Prilikom organiziranja cijepljenja nakon dobivanja cjepiva osoba će u određenom prostoru dobiti mjesto gdje će se smjestiti i pričekati to kratko vrijeme jer će se u tom vremenu pokazati ukoliko postoji neka alergena reakcija na cjepivo i hitna medicinska pomoć će biti pružena odmah.

Tko se ne smije cijepiti ukoliko ste alergičar u velikoj većini slučaja to pitanje si i ne morate postavljati, međutim ukoliko osjećate nesigurnost i nelagodu savjetujte se sa svojim liječnikom koji najbolje poznaje vaše zdravstveno stanje.

Tko se ne smije cijepiti od djece

Djeca su posebna skupina kada se pitamo tko se ne smije cijepiti jer su prvenstveno i imunološki i tjelesno smanjene građe i moći. Cjepiva koja su namijenjena djeci su cjepiva protiv zaraznih bolesti poput ospica, rubeole, hripavca i uključena su u nacionalni program cijepljenja djece i beba.

Međutim, kada govorimo o cijepljenju protiv COVID-19 s obzirom na nedovoljnu istraženost utjecaja na razvoj djece, posebno malih beba još uvijek nije odobreno da se cijepe bebe i mala djeca.

Astra Zeneca se preporučuje cijepljenje osobama iznad 18 godina, Modernino cjepivo je namijenjeno za cijepljenje u dobi od 12 godina naviše, dok se cjepivo Comirnaty, Pfizer - BioNTech ne preporučuje za cijepljenje djece koja su mlađa od 5 godina. Dakle, odgovor na pitanje tko se ne smije cijepiti je svakako djeca mlađa od 5 godina i to Pfizerovim cjepivom. Odgovornost i odluka je roditelja za svako dijete da odluče hoće li dijete starije od 5 godina cijepiti ili ne protiv COVID-19 bolesti kako bi se izbjegle teže komplikacije bolesti i stvorila veća zaštita.

Tko se ne smije cijepiti od imunokompromitiranih osoba

Tko se ne smije cijepiti između skupine osoba koje pripadaju zdravstveno sa poremećenim imunosustavom. To mogu biti osobe koje imaju neku autoimuno bolest, osobe koje su onkološki pacijenti, osobe koje su imale operaciju transplantacije organa, trudnice, osobe kojima je presađivana koštana srž.

U svakom pojedinačnom slučaju liječnik specijalist koji vodi zdravstveno stanje imunokompromitiranih osoba će odrediti prema dijagnozi i zdravstvenom stanju osobe da li se takva osoba smije ili ne smije cijepiti. Koliko god je dobro da se takve osobe cijepe jer će na taj način biti zaštićene od teških oblika bolesti koje za njih zbog oslabljenog imuniteta mogu završiti i sa smrću. Ipak, specijalista treba dati preporuku i odlučiti kada i da li je uopće dobro primiti cjepivo protiv COVID-19 bolesti kako se postojeće zdravstveno stanje ne bi pogoršalo.

Svakako ukoliko je osoba usred kemoterapije ne može primiti cjepivo, već ga treba primiti prije određene kemoterapije što će vjerojatno onkolog potvrditi, ali obavezno se treba posavjetovati sa specijalistom. Tko se ne smije cijepiti od trudnica također će odlučiti specijalist koji vodi trudnoću ukoliko se radi o rizičnoj trudnoći, no ukoliko je trudnica zdrava specijalist će svakako preporučiti cijepljenje.


Tagovi: