Tko plaća porez na dohodak

Financije

Tko plaća porez na dohodak

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

50 € (376,73 kn) 4000 € (30138 kn)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Ponedjeljak 02.10.2023 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € (3.013,8 kn) na maksimalan rok do 30 dana!

Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 € (7.534,5 kn) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.017,10 € (7.663,33 kn), uz EKS 7,13%, iznos Premije 17,10 € (128,09 kn) te iznos mjesečne rate 203,42 € (1.532,67 kn) (5 rata). Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,15%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Tko i kako plaća porez na dohodak?

Porez na dohodak odnosit će se na: Dohodak od određene samostalne djelatnosti gdje se utvrđuje razlika između primitaka te izdataka na osnovi samih podataka iz propisanih knjiga. Porezni obveznik će biti obrtnik koji će ostvarivati primitke od obavljanja svoje samostalne djelatnosti određenog obrta. Ako će više fizičkih osoba sudjelovati u ostvarenju dohotka, tada je porezni obveznik svaka od tih osoba koji ima svoju udio u zajedničkom ostvarenom dohotku. Poreznu osnovicu poreza na sam dohodak činit će dohodak od obrta koji je umanjen za preneseni gubitak te osobni dobitak.

Porez na dohodak će se plaćati prema određenoj poreznoj osnovici prema stopama od 24 i 36%. Što je s paušalnim oporezivanjem? U ovom slučaju porezni obveznik biti će obrtnik koji će ostvarivati primitke od obavljanja svoje samostalne djelatnosti obrta, ali prema skladu o propisima istog obrta koji ispunjava navedene uvjete: Ukupni primici u prošloj godini nisu viši od 3981,69 € onda osoba nije po osnovi obveznik PDV-a. Godišnji paušalni dohodak utvrđivat će se rješenjem sa nadležne ispostave Porezne uprave prema samom mjestu prebivališta ili prema uobičajenog boravišta obveznika. Porezna stopa će iznositi 12% na godišnji paušalni dohodak.

Porez na dohodak u inozemstvu

Da li se u svakoj državi treba plaćati porez? Ne postoje jasna pravila na razini EU-a gdje su određena oporezivanja dohotka na građane EU- koji će živjeti, raditi ili provoditi vrijeme van svoje države rođenja. No, država u kojoj ste takozvani rezident u porezne svrhe u pravilu se može oporezivati na ukupni svjetski dohodak, bilo da je to riječ o dohotku na samoj osnovi rada ili na nezarađenom dohotku. Navedeno će uključivati plaće, mirovine, razne naknade, dohotke od nekretnina kao i drugih izvora kapitalnog dobitka od prodaje nekretnina koji su ostvarene bilo gdje na svijetu.

Potrebno je znati kako će svaka država na svoji način definirati rezidentnost za porezne svrhe, stoga je potrebno znati sljedeće: Osoba koja se naziva poreznim rezidentom u nekoj državi odnosi se na osobu koja će u nekoj zemlji provesti više od 6 mjeseci godišnje. Osoba će u pravilu ostati porezni rezident u svojoj državi ako u drugoj ne provodi više od 6 mjeseci. Porez na dohodak u inozemstvu odnosi se na sljedeće: Dvojna rezidentnost, upućeni radnici ili tražitelji posla, fiktivna porezna rezidentnost. Porez na dohodak u državama EU možete provjeriti online.

Porez na dohodak u Hrvatskoj

Porez na dohodak će plaćati porezni obveznik. Porezni obveznik može biti: Fizička osoba koja ostvaruje određeni dohodak, ili nasljednik svih poreznih obveza koje proizlaze iz dohotka što ga je prethodni ostavitelj ostvario prije smrti. Nasljednik će tako biti i porezni obveznik za dohodak koji je donio iz naslijeđenih izvora. Izvori dohotka mogu biti: Od nesamostalnog rada poput plaća i mirovina, dohodak na samostalnu djelatnost, dohodak na imovinu i imovinska prava, dohodak od kapitala, drugi dohodak. Važno je naglasiti i pojam rezident. Rezidentom se smatra fizička osoba koja u RH ima svoje prebivalište ili svoje boravište. Rezident je isto tako osoba bez stalnog prebivališta te boravišta u RH, ali radi u državnoj službi RH i za to je plaćen.

Nerezidentom se smatra fizička osoba koja u RH nema prebivalište, boravište ali ostvaruje dohodak koji će se oporezivati prema odredbama Zakona o porezu na dohodak. Što ovo sve znači? Dohodak od bilo koje samostalne djelatnosti koje rezident ostvari u inozemstvu ili tuzemstvu, a sami nerezident u tuzemstvu umanjit će se za: Iznos plaće novozaposlenih osoba, iznos državne potpore za obrazovanje te izobrazbu prema propisima, iznos izdataka za istraživanje te razvoj, preneseni gubitak. Stope i iznose moguće je pronaći na službenim web stranicama Ministarstva financija/ Porezna uprava, kao i više informacija o tome što je porez na dohodak i kako se on određuje i računa.

Tagovi: