Tko ne plaća porez na nasljedstvo

Tko ne plaća porez na nasljedstvo

Zatraži brzi kredit

Koji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Sutra 04.03.2024 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Oslobođenje porez na nasljedstvo nekretnina

U kojem slučajevima se plaća porez na nasljedstvo nekretina, a u kojim se ne plaća propisano je zakonima. Ukoliko se kod stjecanja nekretnine platio porez na dodanu vrijednost, tada se ne primjenjuje porez na promet nekretnina koji trenutno iznosi 3%.

Oslobođenje od plaćanja poreza prilikom nasljeđivanja nekretnine definirane su zakonskim odredbama o oslobođenjima plaćanja poreza. Osobe koje stječu nekretninu u postupku vraćanja oduzete imovine, prognanici i izbjeglice zamjenom svojih nekretnina u inozemstvu, zaštićeni najmoprimci koji kupuju stan u kojem žive ili osobe sa stanarskim pravom, oslobođene su plaćanja poreza.

No, sve ovo nije nasljeđivanje nego stjecanje nekretnina. Nasljedstvo nekretnine može biti oporezivo, ali i može biti neoporezivo. Ukoliko je davatelj nekretnine bračni drug, direktni potomci i preci po uspravnij liniji, te posvojenici i posvojitelji koji temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju ili ugovora o dosmrtnom uzdržavanju. Porez na nasljedstvo nekretnina neće plaćati ni bivši bračni partneri kada uređuju imovinske odnose u podjeli imovine, a također i osobe koje su dobile nekretninu od države ili lokakne uprave radi odštete ili zbog Domovinskog rata. Dakle, ukoliko vam je teta ili ujak poklonio nekretninu nećete biti oslobođeni plaćanja poreza.

Oslobođenje porez na nasljedstvo pokretnina

Porez na nasljedstvo pokretnina ćete platiti samo ako niste direktni srodnik osoba koja vam daruje pokretninu čija vrijednost prelazi preko 6.700 eura. No ukoliko ste bračni partner, dijete, predak ili posvojenik ili posvojitelj u odnosu na osobu koja vam daruje pokretninu bez obzira na vrijednost nećete platiti porez na nasljedstvo koje ste dobili u obliku pokretnine.

Pokretnine mogu biti umjetnine, namještaj, automobili, te bilo koja drugi predmet koji dobivate na poklon. Ukoliko dobivate donaciju za svrhe koje su određene posebnim propisima, na primjer za promicanje kulture, vjere, zdravlja i slično također nećete platiti porez bez obzira jste li fizička ili pravna osoba. Jednako pravilo vrijedi za fizičke i pravne osobe koje dobivaju pokretnine od države ili lokalne uprave zbog odštete ili povezano s Domovinskim ratom.

U svim ostalim slučajevima kada na primjer neki daljnji rođak poklanja neku vrijednu sliku čije vrijednost prelazi iznos od 6.700 eura bit ćete obvezni platiti porez u visini 4% od vrijednosti dobivenog dara.

Oslobođenje porez na nasljedstvo u novcu ili kapitalu

Oslobođenje od plaćanja poreza ukoliko kao nasljedstvo dobivate u novcu, dionicama, udjelima u kompanijama, te drugim oblicima kapitala ostvarujete opet po istom principu obiteljskog stabla. Bračni partner, djeca, preci po uspravnoj liniji, posvojitelj ili posvojenik ne plaćaju porez na nasljedstvo u novcu ili drugim oblicima kapitala.

Bračni partneri prilikom podjele imovine koja predstavlja novac, dionice, udjele u kompanijama ili bilo kojem drugom obliku kapitala također ne plaćaju porez na nasljedstva jer se radi o podjeli zajednički stečene imovine, a ne o stjecanju novca koji bi bio osnova za oporezivanje.

Porez na nasljedstvo se plaća lokalnoj upravi i u stvarnom životu su rijetke situacije kada do obveze plaćanja ovakvog poreza dolazi upravo jer zakon propisuje brojne situacije u kojima se primatelj oslobađa plaćanja poreza na nasljedstva. Kada postoji obveza plaćanja ovog poreza plaća se prema prebivalištu primatelja nasljedstva, no ako primatelj nema prebivalište u Hrvatskoj tada se porez plaća prema prebivalištu darovatelja koji ima prebivalište u Hrvatskoj.


Tagovi: