Tko mora u samoizolaciju – sva pravila samoizolacije

Tko mora u samoizolaciju - sva pravila samoizolacije

Tko mora u samoizolaciju?

U vremenima pandemije uzrokovane COVID 19 virusom, svi se moramo držati preporučenih mjera kako bismo suzbili ovaj koronavirus i pritom zaštitili sebe kao i druge oko nas od potencijalne zaraze. Veoma je važno pritom da se držite osnovnih mjera poput nošenja maski, dezinficiranje i pranja ruku, te držanje distance i izbjegavanje velikih okupljanja kako biste smanjili šanse od zaraze.

Jedno od mnogobrojnih metoda koje se primjenjuju pritom je samoizolacija za sve osobe koji možda potencijalno imaju koronavirus, pozitivni su nas test, bili su u kontaktu s zaraženom osobom ili netko u njihovom kućanstvu ima koronavirus. Mnogi se pitaju tko mora u samoizolaciju jer ponekad izdane mjere mogu biti nejasne ili zbog stalnih promjena pravila više nisu sigurni što je aktualno. Zato ćemo vam mi kroz ovaj članak reći tko mora u samoizolaciju, a tko ne mora kako biste znali za ubuduće ukoliko se vi ili netko blizak vama nađe u ovakvoj situaciji.

Tko mora u samoizolaciju, a tko ne mora?

Što se tiče pitanja tko mora u samoizolaciju, preporučuje se da osobe koje imaju simptome poput visoke temperature, kontinuiranog kašlja, gubitka mirisa ili okusa bi trebale pod hitno napraviti PCR test (onaj gdje se rezultat šalje na vaš email) i samoizolirati se dok ne dobiju rezultate. Naravno, tko mora u samoizolaciju su osobe koje su pozitivne na COVID 19 virus, ako živite s osobom koja je pozitivna na koronavirus, ili ste bili u kontaktu s osobom koja je oboljela od COVID 19 virusa.

No, osobe koje ne moraju u samoizolaciju su osobe koje su potpuno cijepljenje (a bile su u kontaktu s zaraženom osobom ili žive s osobom koja je pozitivna na koronavirus), imate manje od 18 godina, ili se ne možete cijepiti zbog medicinskih razloga. Savjetuje se naravno da se držite aktualnih preporučenih mjera, redovito perite i dezinficirajte ruke, nemojte se dugo zadržavati u gužvama te nosite maske kada ste vani ili u javnim prostorima.

Tko mora u samoizolaciju i koliko dugo traje?

Ukratko, tko mora u samoizolaciju su osobe koje su bile u kontaktu s zaraženom osobom, žive s osobom koja je pozitivna na COVID 19 virus ili su sami bili pozitivni na PCR test. Kada vam se preporuči samoizolacija, bitno je tokom tog perioda da ne idete na posao, školu ili javna mjesta, ne vozite se javnim prijevozom i taksijem, ne idete po hranu i lijekove, (naručite dostavu ili zamolite nekoga da vam donese), ne dozivate posjetitelje u svoj domu (uključujući prijatelje i obitelj osim osoba koje pružaju nužnu njegu), da ne izlazite vani vježbati) i da radite od kuće ako možete.

Samoizolaciju možete napustiti samo u slučaju da idete napraviti novi PCR test, obaviti nabavku u slučaju da nemate drugog izbora, da obavite hitni zdravstveni pregled za sebe ili druge, otiđete na sprovod uže obitelji, i ako imate druge neodgodive stvari za obaviti poput suda ili prijave koje morate podnijeti. Sada kada znate tko mora u samoizolaciju i kako se samoizolacija provodi, na pitanje koliko dugo morate biti u samoizolaciju ima više odgovora ovisno o situaciji. Ako ste pozitivni na testu, razdoblje samoizolacije uključuje dan kada su simptomi počeli (ili dan kada ste testirani, ako niste imali simptome) i sljedećih 10 punih dana. Možda ćete se morati dulje samoizolirati ako dobijete simptome tijekom samoizolacije ili vaši simptomi ne nestanu, a ako nemate simptome i na sljedećem testu ste negativni ili osoba u vašem kućanstvu ili s kojima ste bili u kontaktu su negativni na testu i vi ste negativni na testu, tada ćete moći napustiti samoizolaciju nakon već 5 dana.


Tagovi: