Tko je kandidat za pametne lijekove

Ljepota i zdravlje

Tko je kandidat za pametne lijekove

Tko može biti kandidat za pametne lijekove?

Posljednjih godina medicina uočava značajan napredak u liječenju teških bolesti. Napretkom tehnologije dobivamo sve više terapijskih opcija koje će se prvenstveno koristiti u tretiranju raznih vrsta raka. Naravno, postoje i metode liječenja s kojima se mogu tretirati i metastatski stadiji raznih malignih bolesti. Glavni cilj liječenja svih malignih bolesti je zaustavljanje razvoja tumora, olakšavanje simptoma oboljeloj osobi i unapređenje i održavanje kvalitete života.

Danas se maligne bolesti najčešće liječe s jednom ili ponekad više metoda poput: Operacija, kemoterapija/zračenje, radioterapija, imunoterapija, pametni lijek/cijana terapija, hormonska terapija. Tko može biti kandidat za pametne lijekove i što su oni zapravo? Dosadašnji standard u liječenju mnogih malignih bolesti bila je kemoterapija. Danas se ona smatra veoma neselektivnom i nepreciznom, točnije, ona djeluje na stanice koje se dijele.

Pametni lijekovi se stručno nazivaju i ciljana terapija jer je njihovo djelovanje precizno. Kako oni djeluju? Djeluju na specifične stanice, točnije, na stanice raka na principu ključ i brava. Prvi korak za ovakvu terapiju je istraživanje molekula koje su specifične za određeni rak. Na temelju ovih molekula razvit će se posebna antitijela koja će djelovati na stanice raka. Ciljana terapija važno je otkriće za liječenje malignih bolesti i očuvanja preostalih zdravih stanica u organizmu.

Danas su dostupne razne vrste pametnih lijekova. Ima onih koji djeluju na pojavu krvnih žila kod tumora kako bi se spriječio dotok krvi u tumor. Postoje lijekovi koji isto tako sprečavaju razmjenu signala među raznim tumorskim stanicama koje su odgovorne za rast i širenje tumora. Kandidat za pametne lijekove može biti bilo koja osoba koja je oboljela od malignih bolesti.

Da li će kandidat za pametne lijekove osjetiti nuspojave prilikom liječenja?

Pametni lijekovi svakako imaju nuspojave, no one su blaže od kemoterapije, što bolesnicima već u početku poboljšava kvalitetu života. Koje nuspojave može osjetiti kandidat za pametne lijekove? Osoba može primijetiti simptome poput alergijske reakcije, crvenila, osipa na koži, fizičke promjene na noktima i kosi. Ponekad se mogu pojaviti manje uočljivi simptomi poput povišenog krvnog tlaka, poremećaja u zgrušavanju krvi, problemi s jetrom ili problemi sa štitnjačom. Svaki lijek ima određene nuspojave, i upravo zato je važno pacijenta uputiti u proces liječenja i moguće pojave.

Dodatno, liječnik koji je odredio liječenje pametnim lijekom dužan je pacijentu objasniti uzimanje lijeka. Kako se određuje kandidat za pametne lijekove? Iako bi ovu terapiju mogli dobiti svi oboljeli od malignih bolesti, postoje određena mjerila prema kojima će se procijeniti tko je od oboljelih najbolji kandidat za ovu vrstu liječenja. Potrebno je odraditi molekularno profiliranje kako bi se ocijenio pacijent. Maligne bolesti potrebno je otkriti što prije kako bi se one uspješno liječile. Koji je postotak uspješnog liječenja s pametnim lijekovima? Od 80 do 90%.

Kako će kandidat za pametne lijekove dobiti terapiju?

Mnogi pametni lijekovi koji su dostupni u RH dostupni su oboljelima putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, no mnogi su isto tako još dostupni samo uz plaćanje. Pošto se radi o veoma skupom obliku terapije, prije primjene određenih pametnih lijekova bolesnik mora napraviti gensko testiranje kako bi se vidjelo da li će lijek uopće djelovati. Uzorak za testiranje uzet će se putem biopsije ili tijekom operacije pacijenta. Kandidat za pametne lijekove može biti bilo koja osoba koja ima malignu bolest, no ipak je potrebno odraditi testiranje kako bi se vidjelo da li je osoba dobar kandidat.

Nažalost, neće svako tijelo pozitivno prihvatiti ovakvu vrstu liječenja. Istraživanja se i dalje provode, neovisno o tome što je uspješnost liječenja potvrđena. Da li su pametni lijekovi čudotvorni lijekovi za rak? Nažalost ne. Tumorske bolesti još nemaju svoji jedinstveni lijek koji bi jednako djelovao na sve tumore i sve osobe. Pametni lijekovi daju dobre rezultate liječenja, stoga se i dalje rade istraživanja kako bi se poboljšala njihova učinkovitost. Kandidat za pametne lijekove može biti bilo koja osoba s malignim oboljenjem, no to ne znači da će se navedena terapija i odobriti.

Tagovi: