Tko je izumio padobran

Tko je izumio padobran

Tko je izumio padobran i od kud prva ideja

Ljudi su se oduvijek htjeli vinuti u visine i letjeti poput ptica. Želja za letom dugo je postojala među ljudima no prije nego su braća Wright ostvarila prvi uspješan let 1903. godine, postojale su drugačije metode s kojima se moglo dobiti iskustvo nadzemnog putovanja. Govorimo naravno o padobranima. Današnje moderne verzije padobrana koriste se za vojne, sportske i rekreativne svrhe no povijest kako je nastao i tko je izumio padobran seže kojih petstotinjak godina u prošlost. Jednu od najranijih skica prvog padobrana napravio je Leonardo Da Vinci u 15. stoljeću. Dizajn padobrana koji je osmislio Leonardo sastojao se od čvrste drvene piramidalne strukture koja je bila prekrivena platnom. Taj proto-padobran dug oko 7 metara bi se zatim užem privezao za osobu. Ipak, koliko je poznato, Leonardo nije nikad napravio funkcionalnu verziju ove skice. Tko je izumio padobran i napravio cjelokupnu konstrukciju pripisuje se hrvatskom izumitelju Faustu Vrančiću koji je svoj izum uspješno isprobao.

Tko je izumio padobran i prvi ga kreirao

Faust Vrančić hrvatski je konstruktor i pisac koji je rođen u Šibeniku u 16. stoljeću. U životu je imao različitih interesa uključujući teologiju, filozofiju, religiju i tehnologiju, a tečno je govorio čak 7 jezika. Poznat je po knjizi Machinae Novae, odnosno Novi strojevi, u kojoj je uz pregršt skica i ideja za nove uređaje također imao dizajn za prvi padobran. Knjigu je napisao na talijanskom i latinskom jeziku dok je živio u Veneciji, a ista je kasnije prevedena na francuski, španjolski i njemački jezik. Osoba kojoj se može atribuirati tko je izumio padobran svakako je Faust Vrančić, a svoj izum je čak izgradio te osobno isprobao. Naime, dovršenu verziju padobrana je uspješno isprobao skokom sa tornja u Veneciji. Faust Vrančić jedan je od najpoznatijih Hrvata u povijesti. Bio je čovjek ispred svog vremena čiji su se izumi tek stoljećima kasnije krenuli koristiti, a njegov doprinos na temu tko je izumio padobran imao je ogroman utjecaj na cijeli svijet.

Tko je izumio padobran i kada nastaje moderna verzija

Faust Vrančić je svakako osoba koju tražite ako vas zanima tko je izumio padobran no njegov originalni dizajn prošao je kroz višestruke preinake prije nego se padobran počeo koristiti u većoj mjeri. Jean-Pierre Blanchard je u 18. stoljeću izumio prvi padobran napravljen od svile koji se dao smotati i nije imao čvrstu konstrukciju kao prijašnje verzije. Ipak, proći će još neko vrijeme prije nego će doći do šire upotrebe padobrana. To se dogodilo tek krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Razvojem avijacije padobrani su pronašli svoju svrhu za vojne potrebe kao sredstvo ulaska na neprijateljski teritorij i hitnog bijega iz oštećenog zrakoplova. Prvi zabilježeni skok s padobranom iz zrakoplova dogodio se 1911. godine. Današnje padobranstvo se osim u vojne svrhe koristi i kao sportska aktivnost, a prvi sportski padobrani dizajnirani su već 1960. godine. Faust Vrančić i nasljeđe koje je ostavio svijetu kroz tko je izumio padobran živo je i dan danas.


Tagovi: