Skok s padobranom

Sport

Skok s padobranom

Skok s padobranom

Skok s padobranom vrsta je kretanja zrakom koja oduvijek stvara interes kod ljudi. Kretanje po zemlji pa i plivanje ili ronjenje u vodama, moguće je zbog naših fizičkih predispozicija. Međutim visine i let su nam nedostižni bez određenih pomagala i prijevoznih sredstava. Prve ideje o padobranu i skoku s padobranom pojavile su se u renesansi. Izumitelj Faust Vrančić opisao je padobran i skok s padobranom u svojoj knjizi Novi strojevi, 1595. godine. Vjeruje se da je osobno izveo prvi skok 1617. godine u Veneciji. Jean-Pierre Blanchard izradio je prvi meki padobran, od svile, koji je upotrijebljen u 19. stoljeću. Padobrani su u 20. stoljeću korišteni u ratne svrhe, prvenstveno u spašavanju vojnika iz zrakoplova, a kasnije i za opskrbu vojske na ratištu. Danas se padobrani u najvećoj mjeri koriste u rekreativne i sportske svrhe, a trenutno je jako popularno, ujedno i jako opasno, skakanje sa visokih zgrada pomoću padobrana.

Skok s padobranom u Hrvatskoj

Skok s padobranom moguće je izvesti u Hrvatskoj, iznad raznih gradova. U tome će vam pomoći Tandem experti. Tandem experti je tim koji okuplja vrhunske hrvatske padobrance. Padobrancima je padobran smješten u naprtnjači. Padobran se sastoji od kupole, napravljene od sintetske tkanine, sustava za otvaranje padobrana, sigurnosne i upravljačke užadi i vezova. Zbog mogućeg neotvaranja glavnog padobrana, u naprtnjači se nalazi i manji pomoćni padobran koji u takvim trenutcima preuzima funkciju glavnog padobrana. Da bi se čovjek nakon skoka sigurno prizemljio, površina padobrana u prosjeku mora biti 60 metara kvadratnih. Tandem experti organiziraju skok s padobranom sa visina od 2500 do 4000 metara. Nekoliko stvari prethodi samom skoku. Potrebno se učlaniti u klub padobranaca i potpisati izjavu o skakanju na vlastitu odgovornost. Prolazi se i detaljna obuka kako se ponašati u zrakoplovu prije skoka, kako za vrijeme slobodnog pada i prije otvaranja padobrana, a posebno kako se i u koji položaj postaviti pri slijetanju. Kada se sve upute poštuju ostaje vam samo uživati u slobodnom padu u trajanju od 60 sekundi, a nakon otvaranja padobrana u letu i razgledavanju nezamislive panorame kroz idućih desetak minuta.

Tandem i samostalni skok s padobranom

Tandem skok s padobranom razlikuje se od samostalnog skoka u tome što tandem skok pretpostavlja skakanje u pratnji instruktora i namijenjen je početnicima padobrancima. Da bi uopće mogli samostalno skakati s padobranom potrebno je proći dugotrajnu obuku, koju također možete proći u suradnji sa Tandem expertima ili u nekom drugom padobranskom klubu. Cijene tandem skokova su od 1500 kuna za skok sa visine od 3000 metara i 1600 kuna za skok sa 4000 metara nadmorske visine. Ako želite snimiti skok s padobranom imate mogućnost unajmiti snimatelja po cijeni od 800 kuna. Također, svi kandidati koji žele skočiti pomoću padobrana, a ako su teži od 100 kilograma, morat će nadoplatiti za skok dodatnih 300 kuna. U svakom slučaju skakanje s padobranom ekstremna je i adrenalinska zabava i pothvat, koji iziskuje natprosječnu hrabrost, međutim jednom kada se odlučite na skok zaista možete doživjeti posebno iskustvo. Iako drugačije i nije moguće, svakako nije na odmet ponoviti kako se treba pridržavati svih uputa instruktora.

Tagovi: