Tko je bio prvi papa

Zanimljivosti

Tko je bio prvi papa

Tko je bio prvi papa i koja je bila njegova uloga

Prva osoba koja je bila imenovana papom i nosila liturgijsku mitru bio je apostol Petar koji je nosio dekorativnu raskošnu tkaninu kao liturgijsko ruho. Njegova je uloga bila specifična i utoliko drugačija od svećenika koje možemo susresti danas. O tome tko je bio prvi papa, točnije što je njegova uloga bila objašnjava definicija kako je on bio proglašen za čuvara koji čuva vrata Raja.

Onome tko je bio prvi papa je tu ulogu da sam Sin Božji, Isus Krist. Postoji i skulptura koja dokazuje postojanje prvog pape apostola Petra. On je bio na čelu katoličke crkve, postoje mnoga svjedočanstva i zapisi o njegovu postojanju pa je tako i ta skulptura jedna od bitnijih.

Crkveni oci, točnije svećenici, koji su obnašali svoju dužnost, o tome su ostavili popriličan broj dokaza na koje se danas ljudi mogu osloniti prilikom istraživanja o ulogama i bivanju prvoga pape. Također, postoje i neke tvrdnje o tome kako ga je car Konstantin imenovao.

Tko je bio prvi papa i kako je to dokazano

Sveci su zapisivali sve o tome tko je bio prvi papa u osnivanju crkve, te o tome tko je stvarno bio prvi papa. Zapisano je kako je crkva zasnovana u Rimu, a osnivatelji su bili sveti Pavao i sveti Petar. Oni su se vodili svojom službom svecu koji se zvao Klement. Iz tog se razloga pojavljuje molitva koja svjedoči o njihovom postojanju i spominjanju imena sveca koji je zauzeo ulogu onoga tko je bio prvi papa.

Prvi se papa pojavio u prvom stoljeću, no sa tom odlukom slagale su se sve crkve, točnije svi oni vjernici pripadnici Katoličkoj crkvi, to znači svaki vjernik koji postoji na svijetu. A tu su tradiciju poštovanja i sklada sa tom odlukom nastavili njegovati kroz mnoga stoljeća i tisućljeća.

Papa je bio priznat od svih vjernika svijeta oduvijek, tako je bilo i sa prvim papom, jer njemu je Isus Krist dao vodstvo, dao mu je učenje koje papa zatim prenosi na čitavu Crkvu i njeno djelovanje. Na taj način postoje i pisani tragovi o tome tko je prvi papa u povijesti Crkve.

Tumačenje o tome tko je bio prvi papa

Postoje i tumačenja, te evanđelja o tome tko je bio prvi papa. Isus se obratio Petru nakon svoga uskrsnuća, njemu je dao ulogu da izgradi Crkvu i začne jedinstvo vjernika. Sam Isus dao mu je naredbu, točnije uputio ga u vodstvo, dao mu moć jer bez te moći jedinstva ne bi moglo biti. Tako se i određuje tko je bio prvi papa.

To mjesto pripalo je svetom Petru koji će davati duhovnu hranu vjernicima, voditi ih i prenositi učenje koje mu je dano. Vjera jedino na taj način opstaje, obogaćuje se i objedinjuje čitavu Crkvu, sve vjernike svijeta koji joj pripadaju i štuju istu Svetost. Papinska stolica i uloga njemu dodijeljena jest sveta služba koja je od Isusa određena.

Dakle, svjedočanstvo govori o tome kako je Isus prvu vlast papinsku dao svetome Petru i njegovim nasljednicima. Jedini koji je prvog papu postavio na to mjesto i odabrao bio je Isus Krist u znak jedinstva te učenja koje je najznačajnije za sve vjernike.

Tagovi: