Tireotropni hormon (TSH) povišen ili snižen – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Tireotropni hormon (TSH) povišen ili snižen - uzrok, simptomi, liječenje

Tireotropni hormon – TSH

Tireotropni hormon (TSH) je hormon koji izlučuje žlijezda hipofiza, to je hormon koji je jako važan za rad štitnjače i potiče štitnjaču na proizvodnju hormona i rast, regulira proizvodnju dva osnovna hormona štitnjače (tiroksin T4 i trijodtironin T3). Hipofiza ima izuzetno važnu ulogu u ljudskom zdravlju, uz hormon TSH ima mogućnost signaliziranja prema štitnjači koliko hormona treba lučiti u krv. Štitnjača utječe na funkcioniranje svake stanice u našem tijelu. Što je viša vrijednost TSH znači da postoji manjak T3 i T4 u krvi, dok niži TSH obično znači da postoji višak T3 i T4 u krvi.

Hormoni T3 i T4 utječu na organske sustave u tijelu, potiču rast i sazrijevanje kostiju, kao i sazrijevanje središnjeg živčanog sustava, ubrzavaju bazalni metabolizam, potrošnju kisika i povećavaju proizvodnju topline. Ako je TSH povišen to upućuje na usporen rad štitnjače tzv. hipotireozu. Nekoliko je mogućih uzroka kada je tireotropni hormon povišen a jedan je problem sa štitnjačom. Kada štitnjača ne funkcionira normalno, hipofiza će proizvoditi više TSH i djelovati će tako da štitnjaču stimulira na više proizvodnje hormona T3 i T4. Može se dogoditi i je hipofiza u bolesnom stanju.

Kada je tireotropni hormon povišen ili snižen

Tireotropni hormon TSH proizvodi hipofiza, te ukoliko je smanjena produkcija hormona T3 ili T4, hipofiza će proizvoditi veću količinu TSH. Ako je povišen TSH u krvi, to je znak da postoji manjak T3 i T3 hormona i obrnuto. Više razine TSH mogu značiti da se pojavila hipotireoza, a niže upućuju na hipertireozu. Povišene vrijednosti TSH upućuju na hipertiroidizam odnosno povećanu razinu fT4 i TSH, neliječeni hipotireoidizam, Hashimotovu bolest, subakutni tireoiditis, hiperkolesterolemiju, gušu, amiloidozu, depresiju, alkoholnu cirozu, preeklampsiju i hirzutizam.

Ako je tireotropni hormon snižen povezuje se s infekcijama, toksičnom gušom, toksičnom nodularnom gušom, Gravesovom bolesti, subakutnim tireoiditisom, akromegalijom, hipofunkcijom hipofize. U današnje vrijeme uspješno se vrše pregledi štitnjače, ultrazvuk štitnjače ili scintigrafija štitnjače a koji nalazi mogu pokazivati normalnu, uvećanu ili smanjenu štitnjaču te eventualno prisutne tvorbe unutar štitnjače. Da bi saznali uzroke simptoma hipertireoze ili hipotireoze potrebno je odrediti hormone štitnjače iz krvi a najbolji način je otkrivanje razine TSH ukoliko se radi o otkrivanju disfunkcije žlijezde štitnjače. Hormoni štitnjače važni su za reguliranje vitalnih funkcija tijela: otkucaja srca, disanja, za mišiće, tjelesnu masu, menstrualni ciklus kod žena, tjelesnu temperaturu, pokretljivost crijeva, kolesterol, te središnji i periferni živčani sustav, dakle gotovo na sve organe u tijelu.

Kada je tireotropni hormon (TSH) povišen ili snižen

Ako je tireotropni hormon ili povišen ili snižen, uz pomoć liječnika svakako je potrebno napraviti laboratorijske pretrage odnosno izmjeriti hormone štitnjače u krvi. Povišen tireotropni hormon znak je da je štitnjača funkcije oslabljena. Kod hipotireoze prema uputi liječnika endokrinologa uzima se dodatak hormona koji nedostaje u organizmu, prema određenoj dozi. Kod hipertireoze uzima se nadomjesno hormon koji nedostaje u organizmu te se na taj način može smanjiti proizvodnja hormona štitnjače. Loš utjecaj na štitnjaču svakako ima stres.

Osobe koje imaju bolesnu štitnjaču osjećaju umor, nedostatak energije, poteškoće kod koncentracije, malaksalost, loše raspoloženje. Simptomi stresa i hipotireoze često se isprepliću. S obzirom na činjenicu da hormoni štitnjače utječu na rad brojnih funkcija našeg tijela važno je obratiti se liječniku svakako i ako osjećamo da lako dobivamo na težini, imamo nesanicu ili nekvalitetan san, kosa nam spada više nego ranije, primijetili smo prorjeđivanje vanjskog ruba obrve, konstipaciju, slabo probavljanje hrane, naticanje lica, osobito oko očiju, otečenost potkoljenica, hrkanje, česte upale nosa, grla illi uha, pospanost tijekom dana, krhke i lomljive nokte, neredovit ciklus, lošu cirkulaciju.

Tagovi: