Tinktura od imele – recept, cijena, nuspojave, gdje kupiti

Tinktura od imele - recept, cijena, nuspojave, gdje kupiti

Imela i tinktura od imele

Imela je biljka koju u mnogim kulturama nazivaju biljkom sreće ili ispunjenja želja, česti je Božićni ukras, vjeruje se da donosi blagostanje i plodnost u dom koji je njome ukrašen, u narodnim običajima smatra se kao biljka za zaštitu od zlih duhova i uroka, simbol ljubavi i vjenčanja, pomirenja. Imela je poznata i po svojoj ljekovitosti (listovi i cvjetovi od koje se može napraviti tinktura od imele), ali je potreban oprez jer su joj bobice otrovne!

Imelu (kod nas bijelu imelu) najčešće vidimo na stablima topole, breze, jablana, vrbe, hrasta, graba, bukve, na autohtonim sortama jabuka i krušaka ili na zimzelenoj jeli. Imela je zimzelena poluparazitska biljka, voćari je ne vole jer može nanijeti štetu na stablima nekih voćaka. Prepoznati ćemo je kao okrugle zelene razgranate grmove, obično visoko na stablima. Listovi su joj duguljasti, kožasti, žutozeleni, manji, tvrdi, a cvjetovi manji žućkastozeleni. Cvate od veljače do travnja. Rasprostranjuju je najčešće ptice, koje raznose njihove ljepljive sjemenke na druga stabla. Te sjemenke veličine graška, bobice bijele prozirne boje, vrlo su otrovne! Bobice dozrijevaju u prosincu. Imela je naravno vrlo ljekovita biljka, a od listova imele može se raditi ljekovita tinktura od imele.

Ljekovita tinktura od imele

U narodnoj medicini tinktura od imele koristi se za podizanje imuniteta, pomaže kod reguliranja krvnog tlaka, jača organizam, potiče rad probavnog sustava, pomaže kod alergija. Smatra se da regulira menstrualni ciklus, protiv mioma na maternici, protiv zatvora i nadimanja, ublažava tegobe menopauze, dobro djeluje na štitnjaču, odlična protiv dijabetesa jer regulira rad gušterače. Zanimljivo je i da novija istraživanja pokazuju kako tinktura od imele potiče lučenje endorfina, te je imela izvrsna za poticanje dobrog raspoloženja.

Listovi i cvjetovi imele mogu se u preporučenim količinama koristiti i kao lijek u obliku čajeva. Imela je zaista posebno zanimljiva i ljekovita biljka osim što je potreban oprez s obzirom da se ne smiju prekoračiti preporučene doze uzimanja biljnih sastojaka, nikako se ne smiju uzimati plodovi, bobice jer to može dovesti do napadaja ili čak smrti prilikom gutanja, a plodovi imele, bobice posebno su otrovne za djecu i kućne ljubimce. Potrebno je obavezno posavjetovati se sa liječnikom u slučaju da bolujete od kroničnih zaraznih bolesti kao što je npr. tuberkuloza jer se u tom slučaju ne smije uzimati tinktura od gloga ili kod alergija, tumorskih bolesti. Također potrebno je savjetovanje s liječnikom prije uzimanja tinkture od imele u slučaju uzimanja drugih lijekova, osobito lijekova za srce i kod kroničnih bolesti. Ne preporučuje se za uzimanje trudnicama, dojiljama i maloj djeci ispod 7 godina.

Tinktura od imele - recept

Preporučuje se da se za tinkturu koristi ona imela koja raste na drveću hrasta i topola, s drveća zimzelenih jela i raznih voćki (npr. jabuke). Od listova imele možemo napraviti ljekovitu tinkturu od imele i rakiju travaricu poznatu osobito u Istri kao "biska" koja se radi prema tradicionalnim receptima s 3-4 ljekovite druge trave. Lišće imele se najprije posuši da bi se dobio koncentrat, zatim se miješa s domaćom rakijom šljivovicom. Ako bi lišće imele sušili u hladu ono će ostati zelenkaste boje, a ako sušimo na suncu listovi će biti smeđi.

Tinktura od imele radi se po receptu tako da nam je prvo potrebno suho lišće imele ili čaj od imele. U staklenu bocu stavi se lišće imele na način da se lišće rahlo posipa, bez pritiskanja ili mrvljenja listova, u količini nešto većoj od polovice boce, ne sasvim dopuniti lišćem do vrha boce, u koju ćemo na lišće naliti alkohol. Zatim nam je potreban alkohol (medicinski ili 70% alkohol) ili rakija lozovača, šljivovica. Sve sastojke pomiješamo u većoj staklenoj boci, dobro zatvorimo, držimo na suncu narednih 40 dana i svakodnevno sastojke malo promućkamo. Zadnjih nekoliko dana tinkturu ne treba miješati kako bi se talog slegnuo na dno boce. Nakon 40 dana tinkturu procijedimo (najbolje na višestruko preklopljenu čistu gazu ili vrlo gusto cjedilo) i ulijemo u čiste boce od tamnog stakla. Tako smo dobili vrlo ljekovitu tinkturu od imele. Odlično je da tinkturu pakirate u bočice s kapaljkom pa će vam biti lakše tako je dozirati za korištenje.

Tinktura od imele koristi se u ljekovite svrhe tako da se uzima 3x dnevno po 15-20 kapi razrijeđenih u 1 dcl vode. Smije se koristiti samo u razrijeđenom obliku, a ako se kupuje onda obavezno prema priloženoj uputi proizvođača tinkture. Tinktura se pije redovito dnevno ne više od 20 kapi razrijeđenih u vodi, a nakon što popijete 50 ml tinkture obavezno napravite pauzu s uzimanjem tinkture od imele, najbolje ne uzimati nekoliko tjedana. Nakon toga možete ponovo početi uzimati tinkturu za svoje zdravlje i jačanje tijela. Tinkturu od imele možemo kupiti u biljnim ljekarnama, internet trgovinama, online drogerijama i sl. Cijene po kojima se tinkture prodaju ovise o tome od koga i gdje se kupuju.


Tagovi: