Što je tibija

Što je tibija

Tibija - definicija

Tibija ili cjevanica je veća i jača kost koja se nalazi u nozi ispod koljena. Druga kost koja se nalazi uz tibiju je fibula, odnosno lisna kost, a oba dvije kosti su povezane sa kostima gležnjeva. Cjevanica se nalazi ispred fibule, bliže centralnoj liniji. Cjevanica se vezana uz lisnu kost kroz kosne membrane, s čime se formira tip vlaknastog zgloba s kojim se omogućuje kretanje. Tibija je druga najjača kost u ljudskom tijelu, a nožne kosti su po prirodi opterećenja najsnažnije duge kosti pošto one podržavaju ostatak ljudskog tijela. Cjevanica je puno čvršća i deblja između ovih dviju kosti noge koje tvore kostur cijele potkoljenice. Također, cjevanica je jedina kost koja dodiruje koljenski zglob. Iz tog je razloga gornji kraj kosti snabdjeven i zadebljan sa dva kondila, odnosno s unutrašnjim i vanjskim kondilom koji se spajaju sa odgovarajućim kondilima od bedrene kosti, a među njima se nalaze srpaste hrskavične tvorevine.

Tibija - struktura

Kod čovjeka je tibija je po veličini druga kost, odmah iza femura. Ona je jedna od dvije kosti nozi, odnosno u potkoljenici, a druga kost uz tibiju je fibula, a sastavni dijelovi potkoljenice su zglobovi koljena i zglobovi gležnja. Kosti nogu su najjače kosti kod čovjeka jer one daju podršku ostatku ljudskog tijela. Stvaranje kosti započinje od tri centara. Jedan se nalazi u osovini i jedan se nalazi u svakom od krajeva odnosno ekstremiteta. Cjevanica je duga kost i ona se sastoji od dijafize i dvije epifize. Dijafiza je poznat kao tijelo ili osovina tibije. Epifize su dvije zaobljene krajnosti kosti. Gornji je kraj bliži je bedrenjači, dok je donji kraj bliži je stopalu. Cjevanica je najviše sužena u donjem dijelu, a donji je kraj puno manji od gornjeg kraja. Tibija se opskrbljuje krvlju iz dva različita izvora. Glavni im je izvor krvi hranjiva arterija, dok im je dodatni izvor krvlju prednja arterija.

Tibija - razvoj

Cjevanica je jedna od kostiju donjih ekstremiteta i nastaje u procesu embrionalnog razvoja kroz nekoliko faza. Kod prve faze za vrijeme drugog mjeseca trudnoće, počinje se formirati oko 40 primordijalnih kostiju donjih ekstremiteta koje će se kasnije spojiti i formirati kosti potkoljenice. U drugoj fazi tokom petog mjeseca trudnoće, primordijalne kosti su se spojile u dvije veće kosti, to su tibija i fibula, te se počinje formirati u oblik slova S, a kasnije se ispravi. Kod treće faze, nakon rođenja djeteta, kosti donjih ekstremiteta su u početku još uvijek nezrele, a tibija nastavlja sa sazrijevanjem kroz proces enhondralne osifikacije. U toku ovog procesa se hrskavično tkivo postepeno zamjenjuje sa koštanim tkivom te tako kosti se jačaju i rastu. Kroz djetinjstvo cjevanica prolazi kroz brzi rast i razvoj, te nakon toga rast postaje sve sporiji kroz adolescenciju. Nakon što završi faza rasta kosti, cjevanica se nastavlja prilagođavati ovisno o tjelesnoj aktivnosti osobe.


Tagovi: