Što je fibula

Što je fibula

Fibula može imati nekoliko značenja

Fibula kao pojam može značiti nekoliko stvari. Prvo značenje te riječi veže se uz arheologiju te se radi o predmetu koji se koristio za pričvršćivanje odjeće, pa je to svojevrsna preteča broša. Pojavile su se u brončanom dobu, no njihova namjena nije bila isključivo dekorativna već je primarno bila praktične svrhe pa su se tako koristile za učvršćivanje odjeće, posebice raznih ogrtača. Iako su se fibule kao takve prestale koristiti pojavom gumbi u srednjem vijeku, nisu u potpunosti nestale pa tako i danas koristimo njihove nasljednike, no u poprilično jednostavnom obliku, te ih u današnje vrijeme znamo kao sigurnosne igle ili ziherice, kako ih se zna nazivati u narodu. No, mnoge značenje riječi fibula zanima iz stajališta anatomije. Kada je anatomija u pitanju, tada se radi o kosti koja se nalazi u potkoljenici te je njeno ime prevedeno na hrvatski lisna kost ili lisnjača, te s tibijom ili goljenicom tvori sustav potkoljenice.

Fibula daje potporu sustavu kretanja

Fibula, odnosno lisna kost ili lisnjača ponekad se naziva i telećom kosti. Neophodan je dio anatomije noge kod kralježnjaka. Fibula se smjestila s vanjske strane potkoljenice te zajedno s tibijom čini potkoljenicu koja je važan dio sustava za kretanje. Ona je manja od te dvije kosti te je relativno tanka kada se stavi u omjer sa svojom dužinom. Kao takva, ne nosi neko značajnije opterećenje težinom tijela, no važna je za davanje stabilnosti skočnim zglobovima lokomotornog sustava nogu. Također, važna je jer je polazišna točka, odnosno, hvatište velikog broja mišića od kojih su najveći oni koji je povezuju s bedrenom kosti i bedrima općenito. Iako se nalazi s vanjske strane potkoljenice, ozljede fibule kao i neki drugi problemi srećom nisu toliko učestali. Najčešće tegobe koje se vežu za područje fibule su osjećaji nelagode koji su povezani s mišićima, tetivama i ligamentima na tom području te prijelom glave fibule ili fraktura fibule, no tada se govori o tome kao o lomu potkoljenice.

Fibula i koji su najčešći zdravstveni problemi s njom

Ozljede fibule najčešće se javljaju kod nekih sportskih ozljeda, odnosno, nastaju kao rezultat prekomjernog istezanja što osim istezanja mišića i osjećaja nelagode može dovesti i do toga da se pokidaju sindesmotski ligamenti ili pak ligamenti na području skočnog gležnja. Prilikom nezgodnih padova ili udaraca može doći i do pucanja fibule, no ovisno o tome gdje kost pukne može se pričati o prijelomu glave fibule ili frakturi tijela fibule. Ukoliko fibula pukne na ijedan način, tada se rade imobilizacije koje pomažu zacjeljivanju kosti, no prije toga potrebno je napraviti pretrage kao što je rendgen nogu i slično. Fibula u rijetkim situacijama može biti pogođena tumorima, koji mogu biti benigni ili zloćudni te oni mogu pritiskati neke živce zbog čega može doći do paralize. U slučajevima kada sumnjate na lom ili neku drugu bolest fibule izrazito je važno posjetiti liječnika kako bi se mogla napraviti liječnička intervencija pomoću koje će kost ponovno natrag srasti ili pomoću koje će se ukloniti tumor te se na taj način omogućiti ozdravljenje.


Tagovi: