Teniski lakat – uzroci, simptomi, vježbe

Ljepota i zdravlje

Teniski lakat - uzroci, simptomi, vježbe

Teniski lakat (bočni epikondilitis) je bolna upala lakatnog zgloba

Ponavljanje bilo kojih pokreta koji dodatno opterećuju mišiće ruke i njihovo prenaprezanje može izazvati vrlo neugodnu bol koja se širi od vanjskog dijela lakta i podlaktice sve do šake i ovisno o intenzitetu može bolesniku otežati i najjednostavnije radnje rukom. Teniski lakat (bočni epikondilitis) je bolna upala lakatnog zgloba se najčešće događa sportašima, ali može se dogoditi i bilo kome drugome tko u svom poslu mora koristiti stalno ponavljajuće radnje ruke koje dovode do prenapregnutosti mišića ruke i upale.

Vaš liječnik će prema opisu bolova i ostalih smetnji i iz informacija o vašem poslu vrlo lako postaviti dijagnozu, iako se kod težih slučajeva može napraviti ultrazvučno, rendgensko ili MR snimanje. Teniski lakat se može liječiti fizikalnim vježbama, odmorom i poštedom, oblozima paketića leda, nesteroidnim antireumaticima, ultrazvučnom terapijom, injekcijama steroida, a u težim slučajevima i kirurškim putem. Svakako bi bilo bolje spriječiti takvu upalu redovnim vježbanjem i istezanjem, povremenim odmaranjem ruke tijekom posla i ledom.

Nema jedinstvene terapije za teniski lakat

Razne terapije upale lakatnog zgloba se primjenjuju i zbog toga što nema jedinstvene terapije za teniski lakat i čini se da svaki pacijent pozitivno reagira na neke vježbe i lijekove. No, ako za godinu dana nijedna primijenjena terapija i nijedan sustav vježbi ne pomogne, pacijentu se predlaže kirurško liječenje, ali i ono je uspješno tek u 80% slučajeva. Ponekada su bolovi tako jaki da je potrebno privremeno imobilizirati lakat dok se upala ne smiri. Injekcije plazme s trombocitima daju dobre rezultate, ali ih zdravstveno osiguranje ne pokriva.

Najbolje bi bilo promijeniti posao, puno odmarati ruku, injekcijama kortikosteroida u bolni zglob smiriti upalu, a na fizikalnoj terapiji usvojiti ciljane vježbe koje će pomoći. Injekcije kortikosteroida će privremeno pomoći, ali s vremenom će se bol opet vratiti, ako i dalje radite isti posao sa beskrajnim ponavljanjem istih kretnji rukom, koje će mišiće vaše ruke opet prenapregnuti. Prva pomoć za teniski lakat su svakako pločice leda, ali možda ćete morati na operaciju.

Prvi teniski lakat je uočen, posve jasno, kod tenisača

Liječenje upale lakatnog zgloba je vrlo individualno jer uvelike ovisi o tome što je izazvalo upalu. Isto tako je individualan i tijek oporavka i vrijeme povratka redovnim svakodnevnim aktivnostima. Prvi teniski lakat je uočen, posve jasno, kod tenisača, po kojima je ova bolna upala i dobila ima. Gledajući tenisače njemački liječnik F. Runge. H. Morris je 1882. g uočio čestu pojavu bolnih laktova kod tenisača i to stanje dobro i detaljno opisao i nazvao ga teniska ruka.

Godinu dana kasnije je drugi liječnik, H. Major ovu pojavu preimenovao u teniski lakat. Isprva se pozornost na ovaj upalni proces najviše skretala na tenisače, ali i na ostale sportaše, veslače, plivače, golfere, a onda su shvatili i da sve druge ponavljajuće radnje kao što je kontinuirano udaranje čekićem, okretanje ključem, tipkanje po tastaturi osam sati, s rukom uvijek u istom položaju mogu prouzročiti ovakvu bolnu pojavu. Blaže pojave ove upale se ne liječe, ali protuupalni lijekovi pomažu kada se bol pojača.

Tagovi: