motion free

Levicose - zaustavlja razvoj proširenih vena

Pomaže i u najnaprednijim slučajevima proširenih vena

 • Ublažava bol 99 %
 • Smanjuje otekline nogu 98%
 • Smanjuje težinu i nelagodu u nogama 99%
 • Eliminira telangiektazije 98%
 • Uklanja proširene vene 93%
 • Uklanja hiperpigmentaciju 96%

Teleangiektazija – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Teleangiektazija - uzrok, simptomi, liječenje

Teleangiektazija – uzrok

Teleangiektazija ili ataksija je stanje koje se definira kao nedostatak koordinacije između udova i trupa kada izvodite pokrete poput hodanja ili dizanja predmeta. Osim što ataksija utječe na pokretanje, ujedno vam može utjecati na vaš govor, pokret oka i sposobnost gutanja vode i hrane. Teleangiektazija se inače događa zbog oštećenja malog mozga, a mali mozak je dio mozga koji je zadužen za pokretanje. Također, može uzrok biti oštećenje koje se dogodilo između frontalnog režnja i malog mozga, a takva se ataksija naziva još i cerebralna ataksija. Ostali uzroci ataksije su vam moždani udar, tumor, cerebralna paraliza, multipla skleroza i alkoholizam. Isto tako, moguće je da i naslijedite ovaj gen koji uzrokuje ataksiju ukoliko je netko od vaših roditelja ili daljnjih predaka imao ataksiju. U nastavku ovog članka ćemo vam otkriti kako možete prepoznati na vrijeme ataksiju, kako se ovo stanje liječi te što sve možete učiniti kako biste spriječili ovo stanje.

Teleangiektazija – simptomi

Teleangiektazija simptomi se mogu pojaviti naglo ili se mogu postepeno s vremenom razvijati, no simptomi generalno ovise o tome koji je točan uzročnik ovoga stanja te koji je dio mozga oštećen odnosno zahvaćen. Primjerice, ukoliko je zahvaćen središnji malog mozga onda će ljudi stoje te hodaju sa širokim korakom. Dok kod blažeg oblika osoba može imati problema s pokretanjem tek kada se treba naglo zaokrenuti ili zaustaviti, dok kod težem obliku ataksije osoba ne može samostalno niti stajati kao niti sjediti. Također, kod oštećenja hemisfere malog mozga može doći do poremećaja koordinacije udova uz asinergiju pokreta, te osoba ne može procijeniti doseg predmeta i ne može izvoditi brze naizmjenične kretnje. Ostali teleangiektazija simptomi su loša koordinacija, nestabilno hodanje i posrtanje, problemi s motorikom kod pisanja, jela i zakopčavanja odjeće, promjene u govoru, tremor, otežano gutanje, te prisilni pokreti očiju. Kada zamijetite više ovih simptoma te oni duže traju, tada biste trebali posjetiti liječnika.

Teleangiektazija – liječenje

Liječnika trebati posjetiti kada gubite ravnotežu, nemate koordinaciju mišića nogu ili ruku, te kada imate problema s hodanjem, govorom i gutanjem. Teleangiektazija se liječi na temelju toga koji je točan uzrok ovoga stanja. Ataksiju mogu prouzrokovati trauma glave, moždani udar, prolazni ishemijski napadaj, cerebralna paraliza, multipla skleroza, vodene kozice, paraneoplastični sindrom, tumor ili reakcija na trovanje, te ataksija može biti nasljedna bolest. Nema posebnog načina kako da se izliječi ataksija, no može se tretirati uzročnik ataksije te se s time može smanjiti simptomi i ublažiti ovo stanje. Primjerice, ako je teleangiektazija nastala zbog vodenih kozica ili nekih drugih virusnih infekcija, liječenjem tih bolesti može se ataksija sama od sebe povući. No, ako je uzrok multipla skleroza ili cerebralna paraliza, tada je ataksija neizlječiva. U tom slučaju će vam liječnik preporučiti štake ili hodalice, prilagođeno posuđe za jelo i komunikacijska pomagala. Ujedno, neke terapije kao što su fizikalna, radna, govorna terapija te genetsko testiranje vam može biti od koristi.

Tagovi:

motion free

Levicose - zaustavlja razvoj proširenih vena

Pomaže i u najnaprednijim slučajevima proširenih vena

 • Ublažava bol 99 %
 • Smanjuje otekline nogu 98%
 • Smanjuje težinu i nelagodu u nogama 99%
 • Eliminira telangiektazije 98%
 • Uklanja proširene vene 93%
 • Uklanja hiperpigmentaciju 96%