Tamjan gdje kupiti

Tamjan gdje kupiti

Tamjan aromatska smola

Tamjan je aromatska smola koja se dobiva zarezivanjem kore stabla drveta koje raste od Azije do Afrike, drveta Boswellia. Od smole se proizvode eterična ulja koja se koriste u aromaterapiji i prilikom masaža za opuštanje i ljekoviti učinak. Međutim u povijesti se smola koristila za paljenje prilikom vjerskih obreda zbog svog prodornog mirisa da bi se dobio ugođaj kađenja.

Tamjanova smola se koristila daleko u povijesti, a spominje se i u knjizi Postanka, te u Starom zavjetu kada se tamjan nabavljao iz Arabije. U mediteranskim i orijentalnim krajevima tamjanom su se ljudi koristili kako bi uklonili neugodne mirise, no korišten je i za odavanje počasti božanstvima i osobama. No, prvobitno se tamjanom koristilo kađenje u počast carevima, pa je tek nakon toga ovaj običaj postao praksa i svečenstva jer jedan od maga darina tek novorođenog Isusa mirisom tamjana. Zapad je prihvatio kađenje tamjanom tek u 7. stoljeću, a u 14. tom stoljeću ovaj običaj postaje redovan proces u liturgiji kao dio obreda.

Tamjan i njegovo djelovanje

Stari su Egipćani koristili smolu tamjana u procesu balzamiranja mumija, a ova je smola pozanta više od 5000 godina kao ljekovit sastojak koji nije samo za aromaterapije, kozmetiku, religijske obrede. Tamjan ima vrlo ljekovita svojstva koja blagotvorno djeluju na ljudski orgnaizam. U Indiji su se pred par tisuća godina koristili tamjanom u liječenju od patogenih mikroorganizama, jačanju ženskog hormonalnog sustava, liječenju artritisa i kao pomoć kod zacjeljivanja rana. Na Bliskom istoku je smola korištena za liječenje bolesti usne šupljine jer ima velika antiupalna djelovanja i sprečava infekcije.

Poznato je također da tamjan utječe na poboljšanje cirkulacije i olakšava protok krvi kroz žile što dodatno pomaže kod artritisa i rada srca. Protuupalnim djelovanjem utječe na poboljšanje kod Chronove bolesti i cisti. Znastvenici su dokazali da se tamjanom može utjecati na poboljšanje pa čak i ozdravljenje kod nekih vrsta karcinoma, kao što je rak mjehura, maligni melanom, a i tumor na mozgu. Pomaže kod stresa, depresije, histerije, napetosti, menstrualnih bolova, liječi astmu, bronhitis, alergije, sinusitis, te česte prehlade. Recept je jednostavan jedna žličica tinture tamjana na litru kipuće vode da isparava.

Gdje kupiti tamjan

No, gdje kupiti tamjan? Ništa lakše u lokalnim trgovinama zdravom hranom, biljnim ljekarnama pa čak i nekim drogerijama možete pronaći prirodni tamjan. Moguće je pronaći ovaj ljekoviti sastojak u obliku eteričnih ulja, mirisnih štapića, ali i kao smola koje se stavljaju na užareni kamen ili ugljen kako bi se dobio efekat kađenja.

On line kupovina je danas sasvim uobičajen način kupovine, pa tako možete nabaviti ovaj eterični sastojak i preko specijaliziranih web shopova na internetu. Naravno, kupujte iz provjerenih izvora kako biste bili sigurni da kupujete originalan proizvod. Danas gotovo sve biljne ljekarne, trgovine zdravom hranom, drogerije imaju i svoje web stranice na kojima možete naručiti i eterično ulje, i smolu i mirisne štapiće, te svakako platite pouzećem prilikom preuzimanja pošiljke. Postoje i specijalizitane trgovine koje prodaju svijeće, tamjanice, mirisna eterična ulja, ugljen za podlogu paljenja tamjana koji se koriste u crkvenim obredima, te možete pronaći i druge vjerske predmete koji su vam potrebni.


Tagovi: