Taltz – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Taltz - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što jej Taltz i za što se koristi?

Taltz se sastoji od djelatne tvari Iksekizumab. Ova djelatna tvar se proizvodi u stanicama jajnika kineskih hrčaka uz pomoć tehnologije rekombinantnog DNK. Riječ je o otopini za injekciju, otopina je bistra do žućkaste boje. Za što se koristi? Taltz će se primjenjivati kod liječenja sljedećih oboljenja: Plak psorijaza - Koristit će se za liječenje umjerene do teške plak psorijaze kod odraslih osoba koji pripadaju u skupinu kandidata za sistematsku terapiju.

Plak psorijaza kod pedijatrijskih bolesnika - Koristit će se za liječenje težeg oblika plak psorijaze kod djece starije od 6 godina ili djece koja imaju najmanje 25 kilograma. Primjenjuje se i kod liječenja adolescenata koji čekaju sistematsku terapiju. Psorijatični artritis - Koristit će se kao dodatna terapija kod osoba koje pate od psorijatičnog artritisa. Primjenjuje se i kod osoba koje ne reagiraju dobro na ostale lijekove namijenjene za liječenje navedenog stanja. Aksijalni spondiloartritis - Koristit će se umjesto konvencionalne terapije. Koristi se kod liječenja radiološko dokazanog oblika bolesti, i bez radiološkog dokaza ali uz dokaze upale.

Taltz primjena i mjere opreza

Navedeni lijek se primjenjuje pod nadzorom i pravilnim vodstvom liječnika koji ima prethodno iskustvo u dijagnosticiranju i liječenju navedenih bolesti. Kako se dozira Taltz? Preporučene doze mogu ovisiti o zdravstvenom stanju bolesnika i prethodno korištenim terapijama. Plak psorijaza kod odraslih - Početna doza je 160 mg injekcijom u prvom tjednu liječenja, zatim se smanjuje na 80 mg u drugom, četvrtom, šestom, osmom, desetom i dvanaestom tjednu. Nakon navedenog, doza se održava na 80 mg svaka 4 tjedna.

Plak psorijaza kod pedijatrijskih bolesnika - Preporučene doze će ovisiti o tjelesnoj težini djeteta/adolescenta. Psorijatični artritis - Početna doza je 160 mg injekcijom u prvom tjednu, zatim 80 mg svaka četiri tjedna. Aksijalni spondiloartritis (sa ili bez radiološkog nalaza) - Početna doza je 160 mg injekcijom u prvom tjednu, zatim 80 mg svaka četiri tjedna. Neovisno o stanju koje se liječi, ako lijek ne pokaže djelovanje u roku od 16 do 20 tjedana potrebno je ukinuti liječenje.

Posebne mjere opreza kod liječenja vrijede za starije osobe, kao i osobe koje pate od oštećenja bubrega ili jetre. Kako se primjenjuje Taltz? Primjena je subkutana, uz pomoć subkutane injekcije. Mjesto injekcije se može razlikovati. Poželjno je da se injekcija primjenjuje na zdrav dio kože. Bolesnici se mogu i sami injicirati nakon adekvatne obuke sa strane medicinskog osoblja.

Taltz iskustva i liječenje

Bolesnici koji su primjenjivali Taltz navode kako je lijek djelotvoran, te kako uspješno uklanja simptome plak psorijaze, psorijatičnog artritisa i aksijalnog spondiloartritisa. Iskustva se mogu razlikovati, ovisno o jačini oboljenja i prethodnim te sadašnjim terapijama. Primjena lijeka može uzrokovati nuspojave. U kontraindikacije ubrajamo: Ozbiljnu preosjetljivost na djelatnu tvar lijeka, kao i preosjetljivost na pomoćne tvari. Moguća je pojava klinički značajnih aktivnih infekcija (infekcija gornjih dišnih putova, oralna gljivična infekcija, konjunktivitis, tinea infekcije.

U slučaju pojava infekcija potrebno je zatražiti liječnički savjet. Taltz će se propisati na liječnički recept. Cijena za otopinu za injekciju, napunjena brizgaljka 1 x 80 mg/ml iznosi 1.036,29€. Ovaj lijek će se skladištiti kod liječnika prema potrebi. Nakon što osoba krene u samostalnu primjenu lijeka, potrebno je obratiti pozornost na posebne uvjete čuvanja.

Otopina za injekciju će se čuvati u hladnjaku na temperaturi od 2 do 8 stupnjeva. Nije poželjno zamrzavanje otopine. Kupljeni lijek će se čuvati u svom originalnom pakiranju kako bi bio zaštićen od vanjskih utjecaja. Otopina se može čuvati i van hladnjaka, ali najviše do 5 dana na temperaturi ispod 30 stupnjeva. Neiskorišteni lijek ili otpadni materijal vezan za njega potrebno je zbrinuti prema određenim propisima.


Tagovi: