Tablete za suđericu su skupe. Evo kako oprati posuđe u perilici bez tableta. Blistat će i sjajit kao novo

Zanimljivosti

Tablete za suđericu su skupe. Evo kako oprati posuđe u perilici bez tableta. Blistat će i sjajit kao novo

Kako oprati suđe u perilici bez tablete? Može se, i to vrlo uspješno!

Čak i ako imate tablete za pranje suđa, ne morate ih nužno koristiti. Zašto? Iako često slove kao najbolji i najjednostavniji način za održavanje čistoće suđa, treba uzeti u obzir da je riječ o tabletama koje sadrže jake kemikalije. Kada kupujete tablete za pranje suđa, već na samoj kutiji možete pročitati brojna upozorenja koja su vezana za njihovo korištenje. Ovisno o tabletama, neke mogu ostaviti i bijele tragove na posuđu radi slabijeg ispiranja, što znači da navedene kemikalije unosimo i u svoji organizam. Osim što su skupe, one mogu naškoditi našem zdravlju. Da li postoji alternativno rješenje za pranje posuđa u perilici? Naravno.

Na internetu možemo pronaći brojne prijedloge i iskušane recepte, no donosimo vam provjereni recept koji će vas oduševiti! Sastojci koji su vam potrebni za ekološko pranje posuđa su: Soda za pranje ili soda bikarbona – Postoji razlika između navedenih sastojaka, no mogu se koristiti oba. Soda omekšava vodu u perilici i služi za čišćenje. Limunska kiselina – Riječ je o prirodnom sredstvu za čišćenje. Njena uloga je ubijanje bakterija i odmašćivanje površina. Krupna morska sol – Osim što čisti, suđu daje sjaj. Boraks – Sadrži antibakterijska i protugljivična svojstva, pospješuje sposobnost čišćenja određenih sredstva. Alkoholni ocat – Odličan sastojak za uklanjanje tvrdokornog kamenca, suđe ostavlja svježe i čisto.

Zaboravite na tablete za perilicu uz jednostavan recept za pranje posuđa

Kako bi vaše suđe zablistalo bez skupih tableta i dugih procesa pranja, savjetujemo vam da isprobate sljedeći recept: Pomiješajte u posebnim teglicama sljedeće sastojke: 1 žlicu krupne soli, 1 žlicu limunske kiseline, 1 žlica boraksa, 2 žličice sode za pranje ili sode bikarbone. U pretinac perilice za sjajilo ulijete malo alkoholnog octa. Kada pomiješate navedene sastojke, žlicu dobivene smjese stavite u pretinac za tabletu i uključite ciklus pranja. Zašto je poželjno probati pranje bez tablete? Osim što je riječ o jeftinijoj soluciji pranja, dobivate sjajnije i čišće suđe bez dodatnih tragova pranja.

Neki savjetuju da se u pretinac za tablete također stave i do dvije kapi deterdženta za suđe kako bi se dobila blaga pjena koja pospješuje pranje suđa. Novije perilice posuđa također nude opciju eko programa, koje uz navedene sastojke mogu uštedjeti i vodu. Naravno, nisu sve perilice iste, što znači da možete poduzeti i sljedeće korake kako bi pospješili čistoću svog posuđa: Prije stavljanja u perilicu, posuđe isperite u sudoperu. Dobro popunite perilicu posuđa, slažite posuđe na način da maksimalno iskoristite kapacitet perilice. Uključite kratki program pranja.

Trikovi za čišće posuđe u perilici bez tablete

Pranje posuđa u perilici se čini kao zadatak koji od nas ne traži posebne vještine niti koncentraciju, no često zanemarujemo neke osnove koje imaju veliki utjecaj na čistoću posuđa. Kako pospješiti pranje u perilici bez tablete? Uz gore navedeni recept za pranje posuđa, probajte primijeniti i sljedeće savjete: Ne stavljajte ništa drveno ili bakreno u perilicu – Kuhače i daske za rezanje mogu u sebe upiti okus i miris jela. Iako se one po završnom ciklusu dobro operu i izgube navedeno, čestim pranjem mogu se prijevremeno raspasti.

Aluminij i bakar su s druge strane reaktivni materijali, što znači da čestim pranjem dolazi do njihove korozije. Koristite program za ispiranje – Mnogi će uključiti puni ciklus rada na perilici. On uključe pretpranje, pranje, ispiranje i sušenje. Ako posjedujete perilicu koja nudi odabir programa, savjetujemo da koristite program za ispiranje. Vodite brigu o čistoći same perilice – Ukoliko koristite tablete za pranje, sigurno ste primijetili kako određene mrlje ostaju i s unutrašnjosti perilice. Kada koristite prirodne sastojke, perilica uvijek ostaje besprijekorno čista.

Tagovi: