Limunska kiselina – što je i gdje se nalazi

Znanost

Limunska kiselina - što je i gdje se nalazi

Znate li što je limunska kiselina?

Ako često boravite u kuhinji vjerojatno ste se susreli s pojmom limunske kiseline. Za one koji pak ne znaju o čemu se radi, u nastavku ćemo vam objasniti što je limunska kiselina. Naime to je sastojak kojeg nužno mora imati svaka ozbiljna kuhinja. To je veliki pomagač i saveznik u pripremanju najrazličitijih džemova, sirupa, a također može pomoći i kod čišćenja.

Isto tako, limunska kiselina se može dodati voću, povrću i raznim voćnim kompotima. Kao što vidite, iskoristivost ove namirnice je raznolika. Stoga, vjerojatno vas zanima kako doći do limunske kiseline. Svakako najjednostavniji i najlakši način za nabavku ovog sastojka jest da kupite gotovu limunsku kiselinu u nekom od dućana. Radi se o jeftinom i lako dostupnom proizvodu kojeg imate u svim većim prodavaonicama. Ako želite znati gdje ga možete kupiti, slobodno upišite limunski kiselinu u vašu internetsku tražilicu i pronađite prodajna mjesta. Vjerujete, jednom kad nabavite ovaj sastojak, pitat ćete se zašto ga niste nabavili ranije!

Limunska kiselina – sve što trebate znati

U prethodnom poglavlju smo ukratko spomenuli limunsku kiselinu u pogledu objašnjenja i korisnosti tog kemijskog spoja. U ovom članku ćemo vam produbiti znanje o limunskoj kiselini i malo opširnije opisati što je to točno limunska kiselina. U pogledu njezinog kemijskog sastava, radi se o organskoj kiselini, koja ima ph vrijednost oko 3.2.

Ova kiselina je dostupna u mnogim vrstama voća, a u limunovom soku je ima otprilike oko 5 do 6 %. Radi se o kemijskoj tvari koja je lako topljiva u vodi, kristalnog oblika i kiselog okusa. Dobiva se najčešće iz limuna ili iz šećera putem postupka fermentacije, koristeći plijesni. Limunska kiselina najčešće se koristi u proizvodnji bezalkoholnih pića, a iznenadit će vas podatak da se koristi i u medicini. Limunske kiseline naime ima u krvi i urinu. Ovaj sastojak se također koristi u vinarstvu, u malim količinama, kako bi se vino ukiselilo. Zbog raznovrsne primjene, brojni ljudi imaju limunsku kiselinu u svojim domaćinstvima.

Kako se limunska kiselina koristi za čišćenje?

Već smo opisali raznovrsno korištenje limunske kiseline za konzumaciju. Međutim, u ovom poglavlju ćemo pričati o nečemu drugo, a to je korištenje limunske kiseline ni manje ni više nego za čišćenje! Da, dobro ste čuli! Limunska kiselina je prisutna u agrumima i zbog svog kemijskog sastava se može koristiti za razne korisne stvari, pa tako i za čišćenje svoga doma. Naime, limunsku kiselinu možete koristiti za razne namjene: kao omekšivač, za uklanjanje kamenca, za čišćenje sanitarija, za ogledala i prozore itd.

U nastavku ćemo vam spomenuti primjenu limunske kiseline za neke od takvih slučajeva. Tako za uklanjanje kamenca trebate otopiti 15 deka u litri destilirane vode, i to ulijte u perilicu. Isto tako, smjesu od 30 deka na litru vode možete koristiti a pranje sanitarija. Samo poprskajte sanitarije s tom smjesom, pobrišite krpom i vidjet ćete zapanjujuće rezultate! Limunska kiselina postat će vaš prvi saveznik za pripremu jela i čišćenje kuće!

Tagovi: