Syntocinon – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Syntocinon - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Syntocinon i za što se koristi?

Syntocinon sprej za nos pripada u skupinu lijekova koji se nazivaju oksitocinski lijekovi. Navedeni lijek potiče kontrakcije maternice. Djelatna tvar je u potpunosti jednaka oksitocinu, hormonu koji se prirodno izlučuje iz hipofize. Osim što će potaknuti ritmičnu kontrakciju maternice, oksitocin će uzrokovati i kontrakciju mišića sličnih stanica koje se nalaze oko mliječnih žlijezda u dojkama. Navedenim lijek će potaknuti oslobađanje mlijeka te time olakšati dojenje i izdajanje mlijeka iz majčinih dojki. Syntocinon sprej za nos će se koristiti za:

Poticanje i izlučivanje mlijeka kod žena koje imaju poteškoća prilikom dojenja ili izdajanja mlijeka, za sprječavanje i liječenja mogućeg zastoja mlijeka u dojkama, sprječavanje upale dojki. Potrebno je imati na umu da liječnik može prepisati drugačiju primjenu ili dozu nego je ona navedena u uputi o lijeku. Kako djeluje navedeni sprej? Njegovo djelovanje će uzrokovati kontrakciju mliječnih žlijezda u samim dojkama, dolazi do oslobađanje mlijeka i mogućnosti izdajanja mlijeka iz dojki. Ovaj sprej nije primjeren za: Žene koje su alergične ili imaju potencijalnu alergiju na djelatnu tvar ovog lijeka i njegove sastojke, trudnice, za primjenu u kontroliranju poroda - reakcija same maternice na inhaliranje može biti nepouzdana.

Syntocinon primjena i mjere opreza

Prije primjene navedenog lijeka važno je odraditi liječničko savjetovanje. Potrebna je opreznost kod primjene navedenog lijeka. Ako se ovaj lijek primjenjuje dulje vremena u povišenim dozama i ako uz njega konzumirate velike količine tekućine, tada može doći do prekomjernog zadržavanja vode u tijelu - što može uzrokovati trovanje. Oksitocin također može smanjiti količinu izlučene mokraće koju će izlučiti bubrezi. Syntocinon se primjenjuje za liječenje odraslih žena, nije namjeren za djecu i adolescente.

Da li se navedeni lijek smije primjenjivati uz druge terapije? Da, no potrebno je obavijestiti svog liječnika ako ste konzumirali sljedeće lijekove: Anestetike za lokalnu te regionalnu anesteziju, posebno epiduralni oblik koji ublažuje bolove pri porodu, lijekove koji se nazivaju prostaglandini i koji se koriste za poticanje poroda i liječenje čireva na želucu, anestetike koji dolaze u obliku plina ili hlapljivih tekućina koji uzrokuju anesteziju. Kako se primjenjuje Syntocinon sprej za nos? Sprej će se primjenjivati onako kako je odredio liječnik.

Uobičajena doza će iznositi jednu aktivaciju spreja (izmjerena doza koja će odgovarati osobi) i primjenjivat će se samo u jednu nosnicu 2 do 5 minuta prije nego se krene dojiti ili izdajati. Doza će se uzimati samo prije dojenja ili izdajanja. Prije prvog korištenja potrebno je više puta pritisnuti raspršivač dok sprej ne krene izlaziti van. udobno se smjestite, maknite zaštitni poklopac, raspršivač ćete držati okomito ispred nosnice i pritisnuti aktivator. Pritiskanjem aktivatora lagano ćete udisati sprej kroz nos.

Syntocinon iskustva i liječenje

Žene koje su koristile Syntocinon sprej za nos navode kako je on djelotvoran i kako uspješno potiče izlučivanje mlijeka. Iskustva su pozitivna. Da li navedeni sprej uzrokuje nuspojave? Nuspojave su svakako moguće, no one se ne pojavljuju kod svake žene. Manje česte nuspojave - Abnormalne kontrakcije u maternici. Rijetke nuspojave - Mučnina, glavobolja, alergijski dermatitis. Nepoznate nuspojave - Nelagodni osjećaj u nosu. Ukoliko vam se pojavi nuspojava koja nije navedena na uputi o lijeku, tada je potrebno kontaktirati svog liječnika ili ljekarnika.

Syntocinon će se propisati na liječnički recept, i podići u ljekarni. Cijena jednog raspršivača 1 x 5 ml (4i. j/ml) iznosi 4.67€. Kako će se navedeni sprej čuvati nakon njegovog otvaranja? Sprej je potrebno čuvati podalje od djece. Ovaj lijek se čuva u hladnjaku na temperaturi od 2 - 8 stupnjeva. Nakon otvaranja lijek će se čuvati na pogodnoj temperaturi do 25 stupnjeva i iskoristiti će se u roku od mjesec dana. Ukoliko se lijek ne iskoristi u navedenom roku, potrebno ga je baciti prema uputama ljekarnika.


Tagovi: