Synflorix – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Synflorix - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Synflorix je cjepivo za djecu od šest mjeseci do pet godina

Imunizacija cjepivima je dokinula mnoge neizlječive bolesti u svijetu. Synflorix je cjepivo za djecu od šest mjeseci do pet godina protiv ekspanzivne i invazivne upale pluća ili akutne infekcije srednjeg uha izazvanog bakterijom streptococcus pneumoniae i daje se isključivo na preporuku liječnika. Preporuka liječnika može ovisiti i o epidemiološkim podacima u određenim dobnim skupinama djece na određenom geografskom području. Imunizacija se provodi u tri primarne doze, a može se provoditi i u dvije primarne doze.

Možda je nužno naglasiti da synflorix ne štiti od drugih mikroorganizama i patogena. Cjepivo se dozira prema dobi djeteta i može se koristiti sa svim drugim propisanim cjepivima, samo treba paziti da ubodna mjesta budu različita za svako cjepivo. Ako djeca dobiju visoku temperaturu smije im se dati paracetamol za snižavanje temperature ili ibuprofen, ali su klinička ispitivanja pokazala da paracetamol smanjuje djelovanje cjepiva. Vjerojatno isti ili sličan učinak imaju i drugi antipiretici koje djeca sklona konvulzijama i febrilnim stanjima ipak moraju uzimati.

Synflorix u primarnoj imunizaciji u tri doze

Zapravo je preporuka da se imunizacija provodi u četiri doze da bi dala najbolje rezultate i osigurala optimalnu zaštitu od bolesti. Synflorix u primarnoj imunizaciji u tri doze se daje u dojenačkoj dobi, a sim da se prva doza daje u dobi od dva mjeseca života, iznimno se može dati i djeci sa navršenih šest tjedana života, ostale doze se daju sa razmakom od mjesec dana između dva cijepljenja, s tim da docjepljivanje treba dovršiti s 9 mjesecom.

Synflorix koji se daje u okviru nacionalnog programa cijepljenja se daje uvijek nakon šest tjedana života, druga doza se daje s razmakom od dva mjeseca, a docjepljivanje trećom dozom se provodi najmanje šest mjeseci nakon zadnjeg cijepljenja, a može se dati u vremenu od devet mjeseci do 1,5 godine života. Nedonoščad (prijevremeno rođena djeca) uvijek trebaju četiri doze cijepljenja. Prije samog cijepljenja treba osigurati praćenje febriliteta u vremenu od 24 - 72 sata, rizik od anafilaktičkog šoka ili apneje.

Synflorix cjepivo i moguće nuspojave

Anafilaktički šok, angioedem, kawasakijeva bolest ili poremećaj imunosnog sustava se vrlo rijetko javljaju, ali moguće su druge reakcije. Synflorix cjepivo i moguće nuspojave se obično manifestiraju kao bolno i nadraženo crvenilo na mjestu uboda, povišena temperatura, kod primjene s nekim drugim cjepivima, razne alergijske reakcije poput ekcema, alergijskog ili atopijskog dermatitisa. Djeca su često nakon cijepljenja razdražljiva, često i neutješno plaču, gube apetit i odbijaju hranu, imaju proljev ili povraćaju, pospana su, imaju osip ili urtikariju.

Ako synflorix uzrokuje probleme s disanjem (apneja), to je obično kod nedonoščadi. Starija djeca od 2 - 5 godina se mogu nakon cijepljenja žaliti na glavobolju, mučninu, povraćanje, visoku temperaturu, bol i svrbež na mjestu uboda i okolo, čak i na susjednom zglobu, a djeci starijoj od pet godina se ovo cjepivo ne daje. Osjetljivije i rizične skupine su HIV pozitivna djeca, HIV negativna rođena od HIV pozitivnih majki, djeca sa anemijom srpastih stanica i nedonoščad.


Tagovi: