Što su antipiretici

Ljepota i zdravlje

Što su antipiretici

Antipiretici se koriste za snižavanje povišene tjelesne temperature

Riječ antipiretik dolazi iz grčkog jezika te je kombinacija riječi anti, odnosno, protiv te riječi piros, odnosno, vatra. Doslovan prijevod te riječi bi dakle bio protiv vatre te po tome možemo zaključiti da su antipiretici lijekovi koji se koriste za snižavanje tjelesne temperature. Normalna tjelesna temperatura kreće se od 35,5 stupnjeva Celzijevih pa do 37 stupnjeva Celzijevih. Kada tjelesna temperatura prijeđe 37 stupnjeva Celzijusa, tada možemo reći da se tijelo nalazi u stanju povišene tjelesne temperature. Obično se za temperaturu od 37 stupnjeva Celzijevih preporučuje prirodan način snižavanja tjelesne temperature, što su obično mlake kupke i tuševi ili pak hladni oblozi. No kada tjelesna temperatura prijeđe 38 stupnja Celzijeva, tada se za snižavanje povišene tjelesne temperature daju antipiretici. Ti lijekovi djeluju na način da ciljaju hipotalamus te mu signaliziraju da smanjuje rast tjelesne temperature. U tu skupinu spada više vrsta lijekova, od kojih svaki djeluje na drugačiji način, no cilj je jednak, a to je snižavanje povišene tjelesne temperature.

Antipiretici obuhvaćaju širok raspon lijekova

Spomenuli smo već da antipiretici zahvaćaju širok raspon lijekova, pa su tako najpoznatiji lijekovi iz te skupine paracetamol, ibuprofen, acetilsalicilna kiselina te neki drugi. Paracetamol je zasigurno najpoznatiji antipiretik kojeg se može naći u gotovo svakom kućanstvu. Paracetamol osim što snižava tjelesnu temperaturu također ublažava bolove kao što je glavobolja i neki slični bolovi koji su prisutni uz povišenu tjelesnu temperaturu i groznicu. Ibuprofen se također često uzima kada se javlja povišena tjelesna temperatura, no za razliku od paracetamola, on ima i protuupalno djelovanje pa se često prepisuje kada su u pitanju i neki drugi zdravstveni problemi osim same povišene tjelesne temperature. Acetilsalicilna kiselina je djelatna tvar koja ima široki spektar pa se ona osim za snižavanje povišene tjelesne temperature preporučuje za liječenje gripe, prehlade te glavobolja i zubobolja. Antipiretici su također i nesteroidni protuupalni lijekovi kao što su nimesulid, nifluminska kiselina, naproksen, flurbiprofen te ketoprofen, no oni se primarno koriste u neke druge svrhe.

Antipiretici djeluju na hipotalamus

Antipiretici pretežito djeluju na način da djeluju na nadraženi centar za toplinu u našem mozgu, odnosno, na području hipotalamusa. Mozak tada signalizira tijelu da se krvne žile prošire te da na taj način izazovu znojenje zbog čega dolazi do gubitka topline što rezultira smanjenjem tjelesne temperature. Kako antipiretici često imaju analgetsko i protuupalno djelovanje, oni uspješno djeluju i na neke druge simptome koji prate povišenu tjelesnu temperaturu poput glavobolje, bolova u sinusima, bolova u mišićima te na mnoge druge bolove koje uzrokuje povećana tjelesna temperatura ili groznica. Većina antipiretika lako se nabavlja u ljekarnama te se radi o lijekovima za koje najčešće ne treba recept, osim ako se radi o nekom lijeku kojem je primarna namjena liječenje određenih bolesti. Iz razloga što je do tih lijekova lako doći te zbog toga što su jeftini za nabavku, danas se mogu naći gotovo u svakom kućanstvu kako bi ljudi bili spremni za slučaj povišene tjelesne temperature.

Tagovi: