Ketoprofen tablete – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Ketoprofen tablete - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što su ketoprofen tablete i kako djeluju?

Ketoprofen je analgetik i antipiretik koji pripada skupini nesteroidnih protuupalnih lijekova. Ima analgetska svojstva i namijenjen je za ublažavanje boli, vrućice i upala koje proizlaze iz stanja povezanih sa zglobovima i mišićima. Poznato je da ima značajnu ulogu u smanjenju upalnih simptoma, reumatskih bolesti ili ozljeda uključujući reumatoidni artritis. Ovaj lijek vrlo često koriste pacijenti s visokom temperaturom ili blagom glavoboljom i zuboboljom. U nekim slučajevima može se koristiti za ublažavanje bolova tijekom menstruacije. Djeluje i kod reumatoloških bolesti, ortopedskih ozljeda i postoperativnog razdoblja.

Doziranje ovisi o stanju bolesnika. Počinje djelovati pola sata nakon oralne primjene. Za smanjenje neugodnih želučanih tegoba lijek treba uzimati uz obrok s čašom vode ili mlijeka. Ne preporučuje se uzimanje ketoprofena u dozama većim od 200 mg. dnevno. Osim toga, Ketoprofen tablete ne smiju se uzimati dulje od 5 dana. Također je važno zapamtiti da uporaba ketoprofena u slučaju naznačenih kontraindikacija može izazvati i nuspojave.

Ketoprofen tablete i moguće nuspojave

Koje nuspojave mogu nastati pri primjeni ketoprofena? Kao i svi drugi lijekovi, Ketoprofen može uzrokovati nuspojave, iako se one neće javiti kod svih. Lijek ne smiju koristiti djeca i adolescenti mlađi od 15 godina, kao ni trudnice bez prethodne konzultacije s liječnikom. U starijih osoba postoji povećan rizik od nuspojava, uključujući gastrointestinalno krvarenje. Prije nego počnete uzimati dozu ketoprofena, pažljivo pročitajte upute za lijek i prestanite ga koristiti ako postoje kontraindikacije. U bolesnika s teškim zatajenjem srca povećava se rizik od srčanog i moždanog udara.

Primjena ovog lijeka može izazvati nuspojave u obliku slabosti, probavnih smetnji, mučnine, bolova u trbuhu i povraćanja. Rjeđe nuspojave su kožne alergijske reakcije, pospanost, vrtoglavica, zatvor, proljev, upala sluznice usne šupljine. Posebno oprezni moraju biti bolesnici s astmom i alergijama zbog povećanog rizika od napadaja astme i poteškoća s disanjem. Osim toga, kao i drugi nesteroidni protuupalni lijekovi, može povećati rizik od zgrušavanja krvi. Kada se koristi ketoprofen kako je navedeno u uputama, ne smije se uzimati više od 3 tablete dnevno.

Ketoprofen tablete – cijena i iskustvo

Zbog sve veće potrošnje ovog lijeka posljednjih godina, pacijenti se pitaju koliko je siguran. Učinkovitost ketoprofena potvrđena je brojnim kliničkim studijama. Kao i kod svake terapije, primjena ovog lijeka povezana je s rizikom od raznih nuspojava. Kao pripravak iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova, prije uzimanja podrazumijeva informiranje o svim detaljima vezanim uz primjenu. To će smanjiti rizik od nuspojava opasnih po zdravlje. Dostupnost u slobodnoj prodaji i niska cijena u ljekarnama utjecali su na veću upotrebu ovog lijeka.

Ketoprofen je lijek koji se široko koristi, pa ako se odlučite na njegovu primjenu, uvijek trebate odabrati najnižu dozu i uzimati ga najkraće moguće vrijeme, po mogućnosti dok se simptomi ne poboljšaju ili nestanu. Razlog tome su rizici povezani s lijekom. U većini slučajeva ovo je najčešći izbor za ublažavanje bolova, stoga se ne smije koristiti dulje vrijeme. Kao prednost ističe se mogućnost kraće primjene, čime se smanjuje mogućnost ispoljavanja rizika karakterističnog za ovaj lijek. Osim toga, budući da ketoprofen ima intenzivan analgetski odgovor, vrlo je važan jer pruža brzo rješenje za pacijenta.

Tagovi: