Symbicort – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Symbicort - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Symbicort i za što se koristi?

Symbicort se koristi za liječenja astme kod odraslih osoba te adolescenata. Može se koristiti i za liječenje simptoma koji ukazuju na opstruktivnu plućnu bolest kod odraslih osoba te adolescenata. Symbicort sa sastoji od djelatnih tvari budezonid i formoterolfumarat dihidrat. Budezonid se nalazi u skupini lijekova koji su poznati pod imenom kortikosteroidi. Oni djeluju na smanjenje i sprječavanje oticanja i upala. Formoterolfumarat dihidrat se nalazi u skupini lijekova koji su poznati pod imenom bronhodilatatori.

Djeluju tako da opuštaju dišne puteve i omogućuju lakše disanje. Ukoliko osoba primjenom navedenog lijeka liječi astmu, on se može prepisati na dva načina: Neke osobe će koristiti dva navedena inhalatora - jedan za hitne slučajeve, dok je drugi za ublažavanje simptoma. Neke osobe će dobiti samo jedan inhalator kako bi se astma držala pod kontrolom i liječila. Što je važno znati prije primjene ovog lijeka? Lijek se neće primjenjivati kod osoba koje su alergične na sastojke navedenog lijeka. Ostale upute o primjeni lijeka osoba će dobiti od stane liječnika ili ljekarnika.

Symbicort primjena i mjere opreza

Prije korištenja lijeka, liječnik će vas uputiti u posebna upozorenja i mjere opreza. Lijek nije pogodan za: Osobe koje boluju od šećerne bolesti, osobe koje imaju infekciju pluća, osobe koje pate od visokog krvnog tlaka, osobe koje imaju probleme sa štitnjačom, osobe koje imaju nižu razinu kalija u krvi, osobe koje imaju jetrene tegobe. Symbicort može imati smanjeno djelovanje ako osoba koristi određene lijekove. Kako se primjenjuje Symbicort? Lijek će se koristiti točno prema izdanom receptu liječnika ili prema uputama ljekarnika prilikom podizanja lijeka.

Ukoliko se liječi astma uz pomoću dva inhalatora, doze su sljedeće: 1 ili 2 inhalacije, do dva puta dnevno. Doza se može povisiti na 4 inhalacije. Nakon dobre kontrole simptoma lijek će se uzimati jednom dnevno. Ukoliko se liječi astma uz jedan inhalator, doze su sljedeće: 2 inhalacije dnevno - ujutro te navečer, ili 2 inhalacije ujutro ili po želji navečer. U slučaju pojave simptoma astme, uzima se dodatna inhalacija za smirenje.

U slučaju da pacijent liječi opstruktivnu bolest pluća, dnevna doza će iznositi 2 inhalacije dnevno. Inhalator pripremate na sljedeći način: Odvajanje i podizanje poklopca. Držati uspravno kako bi crveno obojeni pomični dio bio okrenut prema dolje. Pomični dio je potrebno zaokrenuti u jednom smjeru koliko dopušta i zatim isto napravite u suprotnom smjeru. Kada se čuje škljocaj ponovite postupak kako bi crveni dio bio pomičan u oba smjera. Sada je inhalator spreman za doziranje. Uputa o primjeni sa slikama nalazi se u uputi o lijeku.

Symbicort iskustva i liječenje

Mnoga iskustva liječenih bolesnika navode kako je Symbicort djelotvoran lijek koji pomaže u otklanjanju simptoma astme. Da li njegovo korištenje uzrokuje nuspojave? Nuspojave su moguće, premda se one mogu i ne moraju pojaviti prilikom korištenja lijeka. U slučaju sljedećih nuspojava prestanite s uzimanjem lijeka i obratite se svom liječniku: Oticanje lica, otežano disanje, osjećaj da gubite svijest, alergijska reakcija, zviždanje u prsima, nedostatak zraka. U česte nuspojave ubrajamo: Palpitacije, drhtavicu i treskavicu, gljivičnu infekciju usne šupljine, blaga grlobolja, kašalj te promuklost, glavobolja.

Ostale manje česte i rijetke nuspojave možete potražiti na uputi o lijeku koja je dostupna sa svakim pakiranjem inhalatora. Symbicort se dobiva na liječnički recept i podiže se u ljekarni. Cijena za lijek od 160 mikrograma/4,5 mikrograma po inhalaciji iznosi 34,17€. Kako čuvati lijek nakon prve primjene? Lijek će se čuvati dalje od pogleda te dohvata djece, u svom originalnom pakiranju uz upute o lijeku. Prije odlaganja lijeka potrebno je zatvarač čvrsto zatvoriti kako bi se zaštitio od vlage. Lijek se ne smije upotrebljavati nakon isteka njegovog roka.


Tagovi: