Svrbež kože – uzrok, simptomi, liječenje

motion free

Keramin - učinkovit u borbi protiv psorijaze

Neka psorijaza postane stvar prošlosti
 • uklanja svrbež i ljuštenje
 • uklanja psorijatične naslage
 • sprječava recidiv
 • vraća koži zdravlje
 • aktivira prirodne zaštitne funkcije kože
 • ne iritira kožu
 • sadrži prirodne komponente
Svrbež kože - uzrok, simptomi, liječenje

Svrbež kože uzroci

Svrbež kože koji nije popraćen osipom ili crvenilom nije pojava koja bi vas trebala zabrinjavati ukoliko ne traje dugo i ne ponavlja se često. Koža je najveći ljudski organi i stalno se obnavlja, stare stanice kože odumiru i zamjenjuju se novima. Uz redovitu higijenu, te pokoji piling vaša koža će uz hranjivu kremu izgledati sjajno i još važnije bit će zdrava.

Uzroci koji stvaraju svrbež kože mogu biti vrlo različiti. Osim uboda insekata, uzrok može biti suha koža koja nije dovoljno hidratizirana. Također alergeni mogu izazvati da vas koža svrbi, ponekad čak i da niste svjesni da imate alergiju na neki sastojak koža će vas zasvrbjeti. Trudnoća i hormonalne promjene koje prate trudnoću, pojava svraba u trudnoći je normalna pojava jer se koža širi, a onda i svrbi.

Promjene u krvi koje su povezane sa nekim bolestima kao što je povećanje urea u krvi jer bubrezi dobro ne rade ili bolesti jetre, ali i nedostatak željeza izazvat će svrbež. No, iznenadit će vas da i voda može izazvati svrbež, aquagenic pruritus je stanje organizma u kojem svaki izvor vode može izazvati svrab, kiša, znoj, obična voda za kupanje i slično. Različita psihička stanja, tjeskobe, depresije, nervoza ukoliko utječu na pojavu svraba mogu se lako riješiti uz pomoć lijekova. No i neke maligne bolesti također mogu uzrokovati ovu bezazlenu pojavu.

Svrbež kože simptomi

Svrbež kože simptomi su vrlo jednostavni, osjećate svrab na koži koji ne možete izdržati bez da se počešete. Svakome se dešava da se tokom dana počeše i na nekoliko mjesta na tijelu jer vas je nešto zasmetalo što je u najvećoj većini slučajeva potpuno bezazleno i bezopasno.

Ukoliko je suha koža uzrok za svrbež kože koja se javlja i izvan zimskih mjeseci i nikako ne prolazi javit će vam se i perutanje kože kao simptom, ali i crvenilo, plikovi i pucanje kože. Čak može doći i do infekcija jer će suha koža izgubiti hidrolipidni sloj, te će koža ostati nezaštićena i sklona infekcijama.

Mogu vam se kao simptomi pojaviti i dermatitis, alergijske reakcije, crvenilo, osipi, ali i psorijaza koja nije zarazna, ali je kožna bolest koju treba liječiti.

Kod trudnoće uslijed širenja kože mogu se pojaviti i strije koje znaju svrbjeti, te ćete svakako kožu trebati nahraniti, no pripazite na odabir kozmetičkih preparata s obzirom na trudnoću i osjetljivost ploda na preparate i njihovu moguću štetnost na razvoj bebe.

Svrbež kože liječenje

Svrbež kože sam po sebi nije opasan i ne zahtjeva liječenje ukoliko uz njega niste primijetili i neke druge simptome kao što su problemi sa disanjem koji bi mogli upućivati na alergije, gubitak kilograma, povećane ili natečene žlijezde koje upućuju na problem sa štitnjačom, te ukoliko imate žute bjeloočnice te će to upućivati na probleme sa jetrom. U takvim je slučajevima potrebno hitno potražiti pomoć liječnika.

Ako vam se svrbež kože javlja često i ne prestaje svakako posjetite dermatologa koji će vas uputiti i na druge pretrage ukoliko je potrebno ili vam propisati lijek.

Prirodni narodni preparati koje su koristile naše bake su raznoliki. Možete si pripremiti kupku sa šalicom sode bikarbone te se u toj kupki kupajte jednom dnevno i nakon kupanja nemojte trljati ručnikom nego blago pokupite ostatke vlage na koži. No, ako imate otvorene rane onda nemojte koristiti ovu metodu. Limun je još jedno prirodno sredstvo koje će nahraniti važu kožu vitaminom C i hidratizirati je. jednako tako je koristan i jabučni ocat koji svojim antiseptičkim svojstvima djelotvorno utječe i na uklanjanje svrbeža na koži.


Tagovi:

motion free

Keramin - učinkovit u borbi protiv psorijaze

Neka psorijaza postane stvar prošlosti
 • uklanja svrbež i ljuštenje
 • uklanja psorijatične naslage
 • sprječava recidiv
 • vraća koži zdravlje
 • aktivira prirodne zaštitne funkcije kože
 • ne iritira kožu
 • sadrži prirodne komponente