Suha usta (kserostomija) – uzrok, simptomi i liječenje

Suha usta (kserostomija) - uzrok, simptomi i liječenje

Suha usta - kserostomija

Suha usta mogu biti stanje žeđi tijekom ljetnih vrućina ili kada se ne unese dovoljno vode. No u nekim situacijama ovaj problem može uzrokovati poteškoće pri žvakanju i gutanju hrane. Zato je važno poznavati simptome i potražiti savjet stručnjaka za adekvatno liječenje. Koji su glavni uzroci suhih usta i što utječe na ovo stanje? Suha usta ili kserostomija je stanje u kojem tijelo ne proizvodi dovoljno sline za vlaženje sluznice.

Ovo može biti privremeni problem ili pokazatelj ozbiljnijeg problema. Iako je uobičajeno da se ovo stanje javlja u nekim situacijama, ako se često ponavlja, to može biti znak upozorenja. Naime, slina ima funkciju održavanja vlage u ustima, što pomaže kod lakšeg žvakanja i gutanja hrane, štiti zube od karijesa, sprječava infekciju. Stoga mora biti prisutan u normalnoj količini. Stalni nedostatak sline, osim nelagode, uzrokuje i veću prisutnost loših bakterija. Mnogi pacijenti sa Sjögrenovim sindromom također pate od suhih usta. No, osim ovog sindroma, kserostomiju mogu uzrokovati i druge kronične bolesti.

Suha usta, simptomi

Slina igra važnu ulogu u ustima. Prvo pomaže u uklanjanju čestica hrane, ali i sprječava nakupljanje bakterija. Ali većina ljudi razmišlja o tome kada se suoče s problemom suhih usta. Koji su mogući uzroci suhih usta? Postoji nekoliko stanja koja mogu uzrokovati suha usta. Riječ je o liječenju raka, gdje se pacijent liječi zračenjem, pa su suha usta česta nuspojava jer zračenje oštećuje žlijezde slinovnice. Uzimanje lijekova, uključujući lijekove za visoki krvni tlak i antidepresive. Zatim postoje kronične bolesti koje doprinose suhim ustima.

Ovaj problem se može pojaviti u određenim situacijama, poput pojačanog stresa, depresije, ali postoje i drugi uzroci, poput menopauze, bolesti žlijezda slinovnica, dijabetesa, Parkinsonove bolesti. Simptomi suhih usta uključuju ispucale usne, peckanje u ustima, suh jezik, infekcije i druge probleme vezane uz unos hrane, gutanje i govor. Kserostomija je česta kod starijih osoba, što negativno utječe na kvalitetu života, uzimajući u obzir prisutne simptome. Ovo stanje može biti i znak neravnoteže u žlijezdama slinovnicama, promjena u štitnjači, kao i manjka vitamina.

Kako liječiti suha usta

Kako otkriti simptome bolesti? Treba napomenuti da je osjećaj suhih usta u nekim situacijama normalan. Međutim, ako se ovi simptomi ponavljaju, suha usta pri gutanju i žvakanju hrane, ranice u ustima, smanjen okus, suho grlo, peckanje na jeziku, loš zadah, trebate potražiti pomoć liječnika koji će dijagnosticirati problem i procijeniti je li znak je bolesti, lijekova ili problema s oralnim zdravljem. U slučaju prolaznog stanja liječnici savjetuju veći unos vode, pića bez šećera, izbjegavanje kofeina, gaziranih sokova, alkohola i cigareta.

S tim u vezi, stručnjak će dati nekoliko savjeta za prevenciju kako biste izbjegli uzroke suhih usta. Neophodna je redovita oralna higijena, pranje zubi prije i poslije jela, kao i prije spavanja. Također se preporučuje konzumacija jedne jabuke dnevno, jer ima adstringentno djelovanje. Ako se suha usta pojave kao posljedica uzimanja lijekova, liječnik bi trebao promijeniti dozu. Ako se uzrok suhoće usta ne može ukloniti, stomatolog može preporučiti posebno formulirane vodice za ispiranje usta, koje će smanjiti suhoću i postojeći problem. U nedostatku vitamina A i B preporuča se konzumacija određenih namirnica, poput žitarica i povrća.


Tagovi: